Wanneer je gaat beleggen is één van de eerste vragen die je jezelf stelt of je dit zelf gaat doen, of laat doen bij een vermogensbeheerder. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze column bespreek ik deze, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.


Zelf beleggen

Wanneer je zelf gaat beleggen, moet je een beleggingsrekening openen bij een bank of broker. Bij zo’n beleggingsrekening heb je de touwtjes zelf in handen: je bepaalt welke producten je koopt en wanneer je deze koopt. Daarmee heb je zelf volledig in de hand hoeveel risico je loopt.

Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het rendement dat je met beleggen kunt maken, je kiest immers zelf de aandelen en obligaties uit. Let hierbij wel dat je enige kennis van beleggen nodig hebt en niet lukraak beleggingsproducten selecteert waar je de buurman ooit over hebt horen praten.

Laten beleggen

Wanneer je het beleggen uitbesteedt, kan dit een hoop tijd schelen. Daarnaast hoef je je niet in de beleggingswereld te verdiepen: bij een vermogensbeheerder is jouw geld namelijk in handen van professionals.

Bij een vermogensbeheerder kun je niet kiezen in welke aandelen je belegt, maar kun je wel bepalen hoeveel risico je wilt lopen: dit noemen we het risicoprofiel. Jij bepaalt samen met de vermogensbeheerder hoeveel risico je wilt en kunt lopen en aan de hand daarvan gaat de beheerder voor jou beleggen.

Over het algemeen zijn de kosten van beheerd beleggen wat hoger dan bij zelf beleggen. Dat komt omdat je geld voor je wordt belegd en daar staan nu eenmaal kosten tegenover. Toch vinden veel mensen die extra kosten de moeite waard, omdat een vermogensbeheerder al het werk voor je uit handen neemt.

Conclusie

Er zijn dus een aantal belangrijke verschillen tussen zelf en beheerd beleggen. Bij zelf beleggen bepaal je zelf waar je in belegt, zijn de kosten afhankelijk van jouw aan- en verkopen en neemt het relatief veel tijd in beslag. Ook heb je veel kennis van beleggen nodig.

Bij beheerd beleggen bepaalt de vermogensbeheerder waarin wordt belegd, maar bepaal je wel zelf hoeveel risico je loopt. De kosten zijn afhankelijk van de vermogensbeheerder en je hebt zelf geen kennis van beleggen nodig. Omdat je zelf niets aan het beleggen hoeft te doen, kost beleggen bij een vermogensbeheerder je geen tijd.

De ene optie is niet per se beter dan de ander. Het is aan jezelf om te bepalen welke vorm van beleggen het beste bij jou past: weet jij veel van de financiële markten en vind je het leuk om daarmee bezig te zijn? Dan is zelf beleggen een goede optie. Heb je zelf geen kennis van of tijd voor beleggen maar wil je wel graag passief inkomen genereren door te beleggen? Dan kan het verstandig zijn om voor een vermogensbeheerder te kiezen.