ALKMAAR - Veel mensen die overwegen te starten met beleggen, twijfelen over wanneer het goede moment is om in te stappen. Deze twijfel neemt vaak toe wanneer beurzen zijn gestegen of wanneer er onrust is op de financiële markten, zoals bijvoorbeeld twee jaar geleden tijdens de coronacrisis, of op dit moment met de oorlog in Oekraïne.

Beurzen gestegen

Na een flinke stijging van aandelenkoersen hebben veel mensen de neiging om nog even te wachten met instappen. Na een stijging van de koersen moet alles wel weer gaan dalen, toch?

Dit is een misvatting: een sterke stijging op de aandelenbeurzen is op zichzelf namelijk geen voorbode van een koersdaling. Koersen kunnen namelijk weken, maanden en zelfs jaren achter elkaar stijgen. Wanneer de economie groeit en de bedrijfswinsten stijgen, zijn de hoge koersen eenvoudig te verklaren.

Gestegen beurskoersen zeggen dus niets over of nu wel of geen goed moment is om in te stappen. Een groeiende economie en stijgende bedrijfswinsten maken vandaag dan net zo’n goed instapmoment als gisteren.

Onrust op de beurs
Een ander moment waarop mensen gaan twijfelen over het instapmoment is wanneer er onrust heerst op de beurzen. Voor sommige beleggers is het zelfs aanleiding om hun beleggingen te verkopen. De gedachte hierachter is dat koersen nog veel verder kunnen dalen. De media spelen hierin een belangrijke rol.

Achteraf blijkt juist wanneer de paniek het grootst is, een goed instapmoment. Op zo’n moment heb je echter wel durf en stalen zenuwen nodig, je weet namelijk niet of de stijging direct hierna komt.

Tijd is belangrijker dan timing
Het belang van het juiste instapmoment wordt overschat. Wanneer je belegt voor de langere termijn, maakt het voor je uiteindelijke rendement nagenoeg niets uit wanneer je instapt. Je rendement wordt namelijk niet bepaald door ‘timing the market’, maar door je ‘time in the market’.

Natuurlijk is het vervelend wanneer je instapt en de koersen daarna dalen. Op zo’n moment is het belangrijk om de lange termijn voor ogen te houden. Al bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, laat de geschiedenis ons wel zien dat aandelenkoersen na een daling weer herstellen en op lange termijn stijgen.

Perfecte instapmoment bestaat niet
Beleggers en mensen die willen starten met beleggen zijn continu op zoek naar het beste instapmoment. Maar niemand, ook professionals, kunnen de markt niet timen. Het gevolg van wachten met instappen is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt.

Wanneer je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je namelijk nooit een goed moment om in te stappen. Daarom is het beste instapmoment eigenlijk wanneer je het geld hebt.

Periodiek beleggen: profiteren van verschillende instapmomenten

Al is het instapmoment minder belangrijk dan veel mensen denken, houdt het beleggers toch vaak bezig. Mensen zijn bang om net op het verkeerde moment te starten en stellen het beleggen daarom uit.

Een oplossing hiervoor is periodiek beleggen. Door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag in te leggen, koop je op verschillende koersstanden beleggingen aan. Hierdoor zal de aankoopprijs van je beleggingen uiteindelijk gemiddeld zijn. Zo kun je het risico van beleggen verlagen.