ALKMAAR - Nu sparen bij de bank niet zo veel meer oplevert als vroeger, zoeken veel mensen naar een ander alternatief voor hun spaargeld. Een goed alternatief is om te gaan beleggen. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld in edelmetalen of in crypto.


Waarom beleggen in edelmetalen?

Beleggen in edelmetaal is een redelijk veilige manier van beleggen. Dat heeft alles te maken met de stabiele waarde van edelmetalen zoals goud en zilver. De waarde verandert wel en kan soms ook flink dalen, maar over het algemeen blijft de waarde van edelmetalen goed behouden. Valuta als de euro verliezen hun waarde over tijd door inflatie, maar edelmetalen zijn bestand hiertegen bestand.

Beleggen in edelmetalen is eigenlijk ook heel simpel. Je kunt eenvoudig goud of zilver kopen en het door een derde partij in bewaring geven. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en je kunt het ook weer doorverkopen wanneer je wilt. Je bezit daarmee dus edelmetalen zonder dat je deze ook echt in huis hoeft te halen. Natuurlijk kun je je edelmetaal ook in huis halen, al wordt het dan niet langer gezien als een echte belegging.

In soort edelmetaal moet ik beleggen?

Twee veel gekozen edelmetalen om in te beleggen zijn goud en zilver. Beide metalen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is goud wereldwijd meer geaccepteerd en bovendien een stuk waardevoller dan zilver. 1 gram goud is bijvoorbeeld net zoveel waard als 15 gram zilver.

Toch is zilver ook enorm aantrekkelijk. Zilver heeft zich over tijd namelijk bewezen als een van de weinige edelmetalen waar écht hoge rendementen mee te behalen zijn. In de afgelopen jaren is de prijs van zilver namelijk meermaals hard gestegen; veel harder dan de prijs van goud. Daarmee was dus ook meer winst te behalen voor beleggers die in zilver hadden geïnvesteerd.

Natuurlijk hoeft beleggen geen keuze te zijn. Je kunt er simpelweg ook voor kiezen om in beide edelmetalen te investeren om zo je kansen te spreiden. Veel mensen kiezen voor 50 / 50 of 60 / 40 voor goud en zilver, maar je bent natuurlijk vrij je eigen verhoudingen te kiezen aan de hand van je persoonlijke voorkeuren.

Alternatief beleggen: crypto valuta

Sinds een aantal jaar zijn ook crypto’s enorm populaire beleggingsmethoden. Dit digitale geld heeft zichzelf al bewezen als een kans op flink rendement wanneer de koers van een bepaalde munt ineens sterk stijgt. Daarmee is crypto dus ook een goed alternatief voor iedereen die zijn geld van de spaarrekening wil halen. Crypto klinkt een stuk ingewikkelder dan beleggen in edelmetalen, maar met minimale oefening is het minder lastig dan het lijkt. Daar komt bij dat websites als Bestebank.org je informatie en allerhande tips geven over hoe je crypto kunt aanschaffen, opslaan en verkopen.