Kun je beleggen zonder risico’s? Het korte antwoord is: nee, beleggen zonder risico bestaat niet. Je ontvangt rendement in ruil voor het risico dat je loopt, dus zonder risico geen rendement. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de risico’s van beleggen te beperken. In deze column bespreek ik 5 handige tips.

Tip 1: spreiden werkt
Wanneer je al je geld in één aandeel zou stoppen, is het risico enorm. Je inleg is dan namelijk voor 100% afhankelijk van de prestaties van één bedrijf. Gaat dit bedrijf failliet, dan ben je je geld kwijt.

Dit risico kun je gemakkelijk verlagen door je inleg over meerdere beleggingen te spreiden. Je verwachte rendement blijft gelijk maar het risico neemt af. Je kunt beleggen in verschillende bedrijven, sectoren en regio’s.

Tip 2: Beleg periodiek
Periodiek beleggen is nog een andere manier om het risico te verlagen. Door op meerdere momenten met een kleiner bedrag in te stappen, verklein je de impact van grote koersschommelingen op je beleggingsportefeuille.

Tip 3: Houd een goede verhouding beleggingen / spaargeld aan
Het is niet verstandig om te beleggen met geld dat je op de korte termijn nodig hebt. Houd daarom altijd een buffer aan voor onvoorziene uitgaven. Op deze manier kom je niet in de problemen wanneer je wasmachine kapot gaat of als je een nieuwe telefoon moet aanschaffen.

Tip 4: Hoe langer je horizon, hoe beter
Bij beleggen kun je ieder moment in- en uitstappen. Toch is het verstandig om beleggen zo lang mogelijk vol te houden. Met een lange beleggingshorizon verlaag je namelijk het risico en profiteer je optimaal van het rendement-op-rendement effect.

Tip 5: Beleg zonder emoties
De emotie van een belegger is het grootste gevaar. Emoties beïnvloeden je keuzes en dat kan rendement kosten. Veel beleggers schieten namelijk in de stress wanneer zij de koersen zien dalen. Ze willen hun beleggingen verkopen, in de angst dat de koersen nog verder zullen dalen. Door te verkopen na een daling neem je echter direct je verlies, terwijl beurskoersen op lange termijn groeien. Je strategie raakt dan volledig in de war en je loopt het risico dat je de sterke koersstijging (die vaak net na een daling volgen) mist.

Conclusie
Je kunt dus niet beleggen zonder risico, maar je kunt de risico’s wel aanzienlijk verlagen door je beleggingen goed te spreiden en door te beleggen voor de lange termijn. Wanneer je zelf niet goed weet hoe dit moet of geen tijd hebt om de beurs in de gaten te houden, kun je het beleggen ook uitbesteden. Op deze manier wordt je vermogen belegd door professionals en heb je er zelf geen omkijken naar.