ALKMAAR - Het is altijd verstandig om na te denken over je pensioen, ook als dat nog ver weg is. Waar vroeger iedereen namelijk verzekerd van een goed pensioen, is dat tegenwoordig voor de meeste mensen wel anders. Vooral ZZP’ers en zelfstandigen bouwen te weinig pensioen op, maar bij mensen in loondienst is dit soms ook het geval. Hiervoor heeft de overheid de jaarruimte in het leven geroepen. In deze column bespreek ik wat jaarruimte is en hoe je van de jaarruimte kunt profiteren.
Jaarruimte en pensioen
In Nederland bestaat het pensioen uit de AOW, eventueel werknemerspensioen en aanvullend pensioen. Ben jij zelfstandig ondernemer of bouw je bij je werkgever te weinig pensioen op? Dan wil de overheid je stimuleren om alsnog voldoende pensioen op te bouwen. De overheid geeft belastingvoordeel voor pensioenopbouw tot een bepaald bedrag. Dit bedrag noemen we de jaarruimte en mag je aftrekken bij de belastingaangifte. Ben je benieuwd naar jouw jaarruimte? Dit kun je eenvoudig berekenen op de website van de Belastingdienst.
Pensioen opbouwen via een lijfrenterekening
Je kunt profiteren van deze belastingvoordelen als je het bedrag van de jaarruimte in een pensioenproduct stopt. Zo wordt erop toegezien dat de jaarruimte ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor pensioenopbouw. Deze producten noemen we lijfrenteproducten. Er zijn verschillende lijfrenteproducten: een lijfrenterekening om te sparen voor je pensioen, een lijfrenteverzekering waarbij je premie betaalt voor het opbouwen van pensioen, of een lijfrenterekening om te beleggen voor je pensioen.
Wat zijn de voordelen en spelregels van beleggen met de jaarruimte?
Door via een lijfrenterekening te beleggen voor je pensioen profiteer je van het rendement van beleggen en van belastingvoordelen. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Als eerste mag je niet onbeperkt inleggen: je mag alleen je jaarruimte en je reserveringsruimte storten. Daarnaast mag je het geld niet tussentijds opnemen: jaarruimte is namelijk echt bedoeld om pensioen mee op te bouwen en het geld op je lijfrenterekening staat dan ook vast tot de AOW-leeftijd. In geval van nood kun je tussentijds geld opnemen, maar je betaalt dan wel revisierente.