Na een bewogen 2022 waarin het geduld van beleggers flink op de proef is gesteld, is 2023 een stuk beter uit de startblokken gekomen. Centrale banken hebben maatregelen getroffen en daardoor koelt de inflatie langzaam af. Dit zorgt tot nu toe voor enthousiasme onder beleggers. Een goed moment om in te stappen?

Huidige omstandigheden: een samenvatting

Sinds medio 2022 koelt de inflatie in veel sectoren af. Sindsdien is er op jaarbasis een dalende trend te zien. Dat is goed nieuws: een hoge inflatie is uiteindelijk namelijk nadelig voor de toekomstige economische groei. Daarnaast zijn de beurskoersen de afgelopen weken weer gestegen. We kunnen natuurlijk niet voorspellen of beurskoersen verder gaan stijgen, maar de laatste vooruitzichten zijn positief. Het kan nu een goed moment zijn om in te stappen.

Bestaat het perfecte instapmoment wel?
Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment. Als het slecht gaat met de beurzen wacht men liever het dieptepunt nog even af, en als het goed gaat met de beurzen zijn mensen bang om op het hoogtepunt in te stappen. In de praktijk bestaat het beste instapmoment echter niet. Zelfs professionals kunnen de markt namelijk niet timen. Het gevolg van te lang wachten met instappen is dat je in de tussentijd vaak rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is dus eigenlijk wanneer je het geld hebt.

Hoe belangrijk is het instapmoment?
Veel mensen stellen het beleggen uit omdat zij op wachten op het beste instapmoment. Een mooi rendement wordt echter niet bepaald door ‘timing the market’ maar door ‘time in the market’. De periode die je belegd bent is namelijk veel belangrijker voor het uiteindelijke rendement dan het timen van het ‘beste’ instapmoment. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een positief resultaat.

Wacht dus niet op het perfecte moment, maar begin gewoon met beleggen. Je profiteert dan langer van het rendement-op-rendement effect en je hebt langer de tijd om eventuele verliezen van slechte beursjaren weer goed te maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om periodiek te beleggen: zo beleg je bijvoorbeeld maandelijks en ben je niet afhankelijk van één instapmoment. Let hierbij wel op dat beleggen alleen verstandig is met geld dat je niet direct nodig hebt. Houd dus altijd een spaarbuffer achter de hand en beleg alleen met geld dat je een langere periode niet nodig hebt.