Veel mensen die willen starten met beleggen, twijfelen over het instapmoment. Vooral wanneer de beurzen flink zijn gestegen of wanneer het onrustig is op de financiële markten, neemt de twijfel toe. In deze column bespreek ik wanneer het een goed moment is om in te stappen en of het instapmoment wel zo belangrijk is als vaak gedacht.

De beurs is gestegen: nu instappen of wachten?

Sommige beleggers krijgen na sterk gestegen koersten te maken met hoogtevrees: zij zijn bang om op de top in te stappen en daarna meteen een daling voor hun kiezen te krijgen. De gedachte hierachter is dat koersen na een sterke stijging wel moeten dalen.

Dit is echter een bekende valkuil. Een (sterke) stijging op de aandelenbeurzen is op zichzelf namelijk geen voorbode van een koersdaling. Aandelenkoersen kunnen maanden en zelfs jaren achter elkaar stijgen. Dit kan ook prima gerechtvaardigd worden wanneer de economie groeit en bedrijfswinsten meestijgen.

Het feit dat beurskoersen zijn gestegen zegt dus niets over of het wel of geen goed instapmoment is om aandelen te kopen. Als de economie en de bedrijfswinsten zijn gestegen, is vandaag net zo’n goed instapmoment als gisteren.

Onrust op de beurzen: nu wachten of juist instappen?

Andersom is een onrustige financiële markt ook reden voor twijfel voor veel beleggers. Beleggers denken dat de koersen nog veel verder kunnen dalen en zij wachten liever het dieptepunt even af.

Het nadeel hiervan is dat niemand, zelfs professionals, het dieptepunt niet kunnen voorspellen. Daarnaast blijken momenten waarop de paniek het grootste is, achteraf het beste moment om in te stappen. Denk aan het dieptepunt van maart 2020 tijdens de coronacrisis.

Vermijd de vicieuze cirkel

Beginnende beleggers belanden vaak in een vicieuze cirkel: als de koersen sterk zijn gestegen, stappen zij niet in omdat ze denken dat de top bereikt is. Wanneer de koersen vervolgens sterk zijn gedaald, wachten zij liever ook nog even af omdat ze denken dat de koersen nog verder zullen dalen.

Op deze manier begin je nooit met beleggen, waardoor je tussentijds mogelijk rendement misloopt.

Tijd is belangrijker dan timing

Een goed rendement wordt niet bepaald door ‘timing the market’, maar door ‘time in the market’. De tijd die je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner is de impact van je instapmoment.

Wacht dus niet tot het beste instapmoment, maar begin met beleggen. Je profiteert dan langer van het rendement-op-rendement effect en met een lange horizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken.

Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment, maar in de praktijk bestaat het perfecte instapmoment helemaal niet. Niemand kan de markt namelijk timen. Het gevolg van te lang wachten met instappen is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te starten met beleggen. Het beste instapmoment is daarom eigenlijk wanneer je er het geld voor hebt.