Vermogensbeheer is het laten beleggen van je geld door een professionele partij. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn of een zelfstandige vermogensbeheerder. Vermogensbeheer is een alternatief voor zelf beleggen en biedt een hoop voordelen. Veel mensen denken dat vermogensbeheer enkel geschikt is wanneer je zeer vermogend bent, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. In deze column bespreek ik wat vermogensbeheer is en wanneer vermogensbeheer een optie is.

Wat doet een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheer is een professionele partij met een vergunning om het geld van anderen te beheren en beleggen. Een vermogensbeheerder neemt het dagelijks beheer van je vermogen uit handen, met als doel een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Hierbij houdt een vermogensbeheerder uiteraard rekening met de risico’s.

Voordat je start met beleggen kijkt een vermogensbeheerder samen met jou welke beleggingsstrategie en welk risicoprofiel het beste bij jou en je situatie past. Aan de hand daarvan wordt je vermogen vervolgens belegd. Dit doet een vermogensbeheerder in verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties, ETF’s en beleggingsfondsen.

Vermogensbeheer vanaf welk bedrag?
Veel mensen denken dat je over veel vermogen moet beschikken voordat je je geld kunt laten beheren door een vermogensbeheerder. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Natuurlijk zijn er beheerders die een instapbedrag van €300.000 hanteren, maar er zijn tegenwoordig ook een hoop (online) vermogensbeheerders waarmee je met een lager bedrag al kunt starten. Denk hierbij aan een instapbedrag rond de €5.000 euro.

De kosten van vermogensbeheer
De kosten bij vermogensbeheer zijn meestal iets hoger dan wanneer je zelf via een broker zou beleggen. Hier krijg je echter een hoop voor terug. De kosten van vermogensbeheer liggen gemiddeld tussen de 0,5% en 1,5% per jaar maar lopen per beheerder nogal uiteen.

De voordelen van vermogensbeheer
Vermogensbeheer heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zelf beleggen. Allereerst scheelt het een hoop tijd en moeite, omdat je geld wordt belegd door een professionele partij. Hierdoor hoef jij je zelf niet in het kiezen van aandelen of andere beleggingen te verdiepen, dat wordt namelijk voor je gedaan.

Een vermogensbeheerder luistert naar jouw wensen en past aan de hand daarvan samen met jou je beleggingsstrategie aan. Een vermogensbeheerder heeft de kennis en ervaring om je vermogen zo goed mogelijk te beleggen.

Daarnaast is een vermogensbeheerder betrouwbaar. Zonder een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) mag een vermogensbeheerder niet handelen. De AFM is toezichthouder op de financiële markten in Nederland. Hierdoor kun je er als klant dus op vertrouwen dat de vermogensbeheerder zorgvuldig met je geld omgaat.