Ben jij opzoek naar een stage? Omdat dit verplicht is vanuit je studie of gewoon omdat jij werkervaring wilt opdoen? Maar eigenlijk heb jij geen idee waar je moet beginnen met zoeken? Lees dan snel verder! In dit artikel zullen we alles uitleggen wat jij moet weten voordat jij aan een stage gaat beginnen.

Waarom moet ik een stage lopen?

Tijdens een stage ga je voor een bepaalde periode aan de slag bij een bedrijf, waar je werknemers zult helpen bij hun taken. Een stage heeft voor iedereen veel verschillende voordelen. Ten eerste is een stage een geschikte manier om het werkveld te verkennen. Je leert om jouw kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk. De werkervaring die hiermee opdoet is vaak van grote waarde voor de rest van je studie en je latere loopbaan.

Als tweede staat een stage natuurlijk goed op je cv. Bedrijven kijken naar wat jij allemaal naast je studie hebt gedaan en wat voor werkervaring je hebt.
Daarnaast biedt een stage de gelegenheid om er achter te komen van je wilt, of juist niet wilt. Wanneer jij nog niet goed weet in welke sector of functie je terecht wilt komen, dan is een stage de perfecte gelegenheid om daarachter te komen. Een stage geeft je andere inzichten, wat je in de toekomst zult helpen bij het maken van de juiste keuzes. Naast jouw interesses zul je ook meer te weten komen over waar jouw kwaliteiten precies liggen

Last but not least; een stage zorgt ook voor het opdoen van belangrijke contacten. Tijdens jouw periode als stagiair ontmoet jij veel nieuwe mensen, die in de toekomst wellicht belangrijk voor jou kunnen zijn.

Wat leer ik tijdens een stage?
Gedurende je stage leer je om de kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan in praktijk te brengen. Door medewerkers te ondersteunen bij verschillende taken ervaar je hoe het is om echt aan het werk te zijn. Hbo-studenten krijgen vaak een stageopdracht mee vanuit hun opleiding. Dit kunnen opdrachten zijn zoals, het uitvoeren van een marktonderzoek of een analyse over de interne processen van een bedrijf. Dit is erg nuttig voor zowel jezelf als het bedrijf. Jij kunt hier veel van leren en een bedrijf houdt hier uiteindelijk bruikbare inzichten en informatie aan over.

Hoe meld ik me aan voor een stage?
Heb jij de perfecte stage op het oog en wil jij je aanmelden? Voor het aanmelden moet jij vaak je cv en motivatiebrief opsturen. Op basis van je aanmelding kun je een uitnodiging krijgen voor een eventuele volgende ronde. Dit kan bestaan uit het maken van een assessment of case, waarna je vervolgens op gesprek mag komen. Vaak hangt het af van de grootte van het bedrijf uit hoeveel rondes de selectieprocedure bestaat.

Het is belangrijk dat je op tijd begint met je zoektocht naar een stage. Je wilt natuurlijk dat je bij een bedrijf terecht komen waar jij bij past. Je moet immers een aantal maanden bij dat bedrijf rondlopen. Stages kunnen per bedrijf heel erg verschillen. Zo krijg je bijvoorbeeld bij het ene bedrijf veel verantwoordelijkheid en vrijheid, terwijl je bij een ander bedrijf meer controle en begeleiding krijgt.

Hoe en vind ik een stage in Alkmaar?
Het vinden van een passende stage kan lastig zijn. Om je opweg te helpen met het vinden van een leuk bedrijf kun je via Magnet.me, het grootste carrière platform van Nederland voor hbo- en wo-studenten, precies zien welke bedrijven er vacatures voor jou hebben. Je maakt er een profiel en kunt zien welke stages beschikbaar zijn voor jou op basis van je studieachtergrond, locatie en interesses.

Ben jij op zoek naar een stage? Bekijk dan deze lijst met stages in Alkmaar. Bedrijven zoals Eriks, BDO, ABN AMRO en Deloitte hebben een kantoor in Alkmaar die elk jaar verschillende stages aanbieden.

Ga jij binnenkort een stage lopen? Kom via Magnet.me gemakkelijk in contact met bedrijven die een stage aanbieden. Dit doe je door het bedrijf of de stage-vacature te ‘liken’. Heb je over een aantal maanden je stage afgerond? Gebruik Magnet.me dan om gemakkelijk je eerste perfecte baan of traineeship te vinden!