ALKMAAR - Periodiek beleggen wordt ook wel automatisch beleggen of maandelijks beleggen genoemd. Het houdt in dat je periodiek een vast bedrag belegt. Dit bedrag hoeft helemaal niet groot te zijn. Door periodiek te beleggen creëer je meerdere instapmomenten. Zo loop je niet het risico dat je net op het verkeerde moment instapt. In deze column bespreek ik een aantal belangrijke voordelen van periodiek beleggen.


Het is laagdrempelig

Veel mensen denken dat je een groot vermogen nodig hebt om te kunnen beleggen. Dit is een misvatting: beleggen kan al wanneer je elke maand een paar tientjes kunt missen. Ook hoef je op deze manier niet te wachten met beleggen tot je een groot bedrag bij elkaar hebt gespaard, en dat is weer voordelig voor je uiteindelijke rendement. Want bij beleggen geldt: hoe langer je belegd bent, des te groter de kans op een mooi resultaat.

Je bouwt ongemerkt vermogen op

Wanneer je maandelijks een bedrag overhoudt en dit automatisch overmaakt naar je beleggingsrekening, kun je bijna ongemerkt een mooi bedrag opbouwen. Door maandelijks (automatisch) beleggingen aan te kopen van dit geld, vergroot je geleidelijk het belegde vermogen.

Je verlaagt het risico

Veel mensen zijn bang voor een verkeerd instapmoment. Periodiek beleggen is dan een slimme oplossing. Je koopt op verschillende momenten beleggingen aan, ongeacht of de koersen hoog of laag staan. Hierdoor zal de aankoopprijs van je beleggingen uiteindelijk gemiddeld zijn. Zo kun je het risico van beleggen verlagen.

Periodiek beleggen biedt gemak

Periodiek beleggen is erg eenvoudig, vooral wanneer je bij een vermogensbeheerder belegt: je stelt eenmalig een periodieke overboeking in en je hebt er verder geen omkijken naar. Je hoeft je niet druk te maken om de stand van de koersen en het bepalen van je inleg.

Periodiek beleggen is flexibel

Periodiek beleggen betekent niet dat je ergens aan vast zit. Je kunt je automatische overboekingen altijd verhogen of verlagen, of (tijdelijk) stopzetten. Ook is je vermogen altijd vrij opneembaar: je kunt geld onttrekken wanneer je wilt.

Conclusie

Periodiek beleggen maakt beleggen voor een grotere groep toegankelijk. Misschien denk je nu, elke maand een paar tientjes beleggen, dat zet geen zoden aan de dijk. Wanneer je echter voor een langere periode belegt, stapelen die ‘paar tientjes’ al gauw op tot een mooi bedrag, waar je ook mee profiteert van het rendement-op-rendement effect. Dus, begrijp je de risico’s van beleggen en wil je voor de lange termijn een mooi bedrag opbouwen, dan kan periodiek beleggen een oplossing zijn.