Kun je geld beleggen zonder risico’s? Het korte antwoord is: nee, beleggen zonder risico’s bestaat niet. Je mag namelijk rendement verwachten omdat je risico’s loopt. Zonder risico dus geen rendement. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om de risico’s van beleggen te beperken. In deze column lees je vijf handige tips zodat jij goed voorbereid kunt beginnen met beleggen.


Tip 1: Spreiden

Stop je al je geld in één aandeel, dan zou het risico enorm zijn. Je inleg is dan namelijk voor 100% afhankelijk van de prestaties van dat ene bedrijf. Gaat dit bedrijf failliet, dan ben je je geld kwijt. Dit risico is makkelijk te verlagen door je inleg te spreiden over meerdere beleggingen. Het verwachte rendement blijft gelijk, maar het risico neemt af. Je kunt gemakkelijk spreiding toepassen door in ETF’s of beleggingsfondsen te beleggen.

Tip 2: Periodiek beleggen

Je kunt het risico van beleggen ook verlagen door periodiek in te leggen. Hierbij beleg je niet in één keer een groot bedrag in, maar beleg je iedere maand een kleiner bedrag. Een belangrijk voordeel is dat je zo voorkomt dat je net voor een daling al je geld inlegt. Periodiek beleggen is ook een goede oplossing voor mensen die niet in één keer een groot bedrag apart kunnen zetten, maar wel elke maand geld overhouden.

Tip 3: Buffer

Het is niet verstandig om te beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Aandelenkoersen laten over de lange termijn een stijgende trend zien, maar tussentijds vinden koersdalingen plaats. Daarom is het altijd verstandig om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Zo kom je niet in de problemen wanneer je wasmachine kapot gaat of je een nieuwe telefoon moet aanschaffen. Kortom: beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt en waarmee je bereid bent risico’s te lopen.

Tip 4: Beleg voor de lange termijn

Bij beleggen zit je nergens aan vast, je kunt ieder moment beleggingen aan- en verkopen. Toch is het verstandig om beleggen zo lang mogelijk vol te houden. Je portefeuille heeft zo lang de tijd om te herstellen van mindere beursjaren. Daarnaast profiteer je op deze manier zo lang mogelijk van het rendement-op-rendement effect.

Tip 5: Schakel je emoties uit

Het grootste risico bij beleggen ben je zelf. Emoties beïnvloeden je keuzes en dat kan rendement kosten. Zo schieten veel beleggers in de stress wanneer zij de beurskoersen zien dalen. Wanneer je na een daling je beleggingen verkoopt, neem je echter direct je verlies, terwijl de beurskoersen op lange termijn weer herstellen en doorstijgen.

Extra tip: Besteed het beleggen uit

Je kunt niet beleggen zonder risico’s, maar je kunt het risico wel aanzienlijk verlagen door je inleg goed te spreiden en beleggingen voor een langere periode aan te houden. Wanneer je zelf geen kennis van beleggen hebt, kun je het beleggen ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Dit is een professionele partij die het beleggen en alles daaromheen voor je uit handen neemt. Zo heb je er zelf geen omkijken naar.