Er zijn een aantal verplichte verzekeringen en er zijn verzekeringen die de bank verplicht stelt bij het afsluiten van een hypotheek. Welke verzekeringen kun je niet zonder?​

Welke verzekeringen zijn aan te bevelen en welke zijn verplicht? Er zijn maar een paar verplichte verzekeringen. Maar sommige andere verzekeringen zijn wel noodzakelijk.

Je moet verzekeren wat je financieel niet zelf kunt dragen. Het afbranden van je huis is een duidelijk voorbeeld van een schade die je niet zelf kunt opvangen. Dit maakt de opstalverzekering en de inboedelverzekering aan te raden verzekeringen, maar ze zijn niet wettelijk verplicht. Onderstaande twee verzekeringen ben je verplicht om af te sluiten.

WA autoverzekering (motorrijtuigenverzekering)
Indien je een auto op naam hebt ben je ook verplicht om de auto te verzekeren. Ook in het geval de auto in de garage staat en niet op de openbare weg komt. Je bent alleen ontslagen van je verzekeringsplicht als het kenteken opgeschort is. Voor de auto moet minimaal een WA verzekering worden afgesloten. Deze verzekering draagt namelijk de schade die door het voertuig is aangebracht aan anderen. De afkorting staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Het onverzekerd laten van een auto kan je een bekeuring opleveren.

Met een onverzekerde auto rijden kan nog veel grotere gevolgen hebben. Deze verplichting geldt uiteraard ook voor andere motorrijtuigen zoals: scooters, bromfietsen en quads.

Zorgverzekering
Ook de zorgverzekering is een verplichte verzekering. Je moet minimaal de zogenaamde basisverzekering afsluiten. Iedereen heeft namelijk recht op medische zorg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat iedereen meebetaalt aan de medische zorg. Op het niet betalen van de zorgpremie staan sancties.Daarnaast zijn er nog twee verzekeringen die op zich niet verplicht zijn, maar bij het afsluiten van een hypotheek kunnen ze verplichtgesteld worden door de bank. Het gaat om de volgende twee verzekeringen.

Opstalverzekering
Als een huis opbrandt ontstaat er een financieel probleem voor de huiseigenaar en voor de hypotheekbank. De bank heeft een lening verstrekt met het huis als onderpand. Door het opbranden van het huis gaat het onderpand verloren. Door de opstalverzekering verplicht te stellen bij het afsluiten van een hypotheek worden problemen voorkomen.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering
De hypotheekbank kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook verplichtstellen. Bij overlijden van één van de huiseigenaren dreigt de situatie dat de achterblijvers de woonlasten niet op kunnen brengen. Met een overlijdensrisicoverzekering is het risico van de verzekeraar te verkleinen.

Daarnaast zijn er verzekeringen die aan te bevelen zijn. Eén daarvan is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze dekt de schade die door aansprakelijkheid kan ontstaan. Hierbij kun je denken aan het per ongeluk omgooien van een dure vaas bij de buren, maar er dreigen grotere risico’s. Stel door een foutje breng je iemand ten val. De gedupeerde raakt door de val arbeidsongeschikt. Hier kan een zeer grote claim uit voortkomen. In het geval je geen AVP hebt, kun je levenslang betalen om de lasten (deels) te dragen.​