ALKMAAR – De eerste verjaardag van Podium Victorie op de locatie aan de Pettermerstraat te Alkmaar is vrijdagavond een bruisend feest geworden. Het verjaarspartijtje werd opgesierd door een gratis concert van Gallowstreet. Hoewel de kop van dit artikel uiteraard slechts figuurlijk is deed de Amsterdamse twaalfkoppige brassband het mooie nieuwe poppodium op z’n grondvesten trillen en werd het dak er bijkans afgeblazen.

Afgelopen week deden wij een interview met directrice Judith Warries van Podium Victorie omtrent het 1-jarig bestaan, en op de vraag wat wij mochten verwachten deze avond kregen we het volgende antwoord: Een feestje! Kijk het is echt niet zo dat we nu elke verjaardag gaan vieren, maar hier moesten we even bij stil staan ook omdat het jaar voorbij is gevlogen. Gallowstreet, een van de betere live-acts van Nederland, komt optreden. Het is inmiddels uitverkocht en we gaan er met z’n allen een leuke verjaardag van maken en lekker dansen.’

Dat feestje kwam er dan ook en dat gebeurde in een magnifieke sfeer. De vrolijke sounds van Gallowstreet droegen daar het meest aan bij, net als de beide dj’s die voor en na het optreden de avond omlijstten. Publiek, medewerkers en vrijwilligers gingen na afloop dan ook met een grote glimlach naar huis.

Vrij toegang
Hoewel het nieuwe pand al een jaar open is deed Victorie in september al eens een officiële opening met een optreden van De Staat. Toen werd ervoor gekozen om wel entree te heffen en de consumpties gratis te verstrekken waar men deze keer voor de omgekeerde weg koos. Een ieder kreeg gratis toegang en via de online ticketverkoop waren de kaartjes dan ook al snel uitverkocht. Wellicht door het mooie weer bleven er echter ook mensen weg, maar in een goed gevulde zaal bleek het de gehele avond goed vertoeven waardoor de thuisblijvers ongelijk kregen.

Wervelend
De wervelende show die Gallowstreet deze avond weg gaf wilden wij in ieder geval niet missen. Knallend vanaf het begin met tien koperinstrumenten, drums, en percussie, wist de Amsterdamse band het publiek in vijf kwartier euforisch te krijgen. Als een volleerde New Orleans-brassband waarin duidelijk funk, hiphop en zelfs dance invloeden zijn te beluisteren, krijgt men de menigte al snel in beweging en dit zal in het vervolg van het optreden niet veranderen. De timing en energie die men hierbij laat zien is fenomenaal. De band speelt vele nieuwe nummers van het twee weken geleden uitgebrachte album “Hot Lava Sex Machine”, maar deze worden door het publiek net zo gretig opgezogen als het oudere werk.

Straatjazz
Het gezelschap bewijst dat een show met nauwelijks vocalen, en zonder de standaard instrumenten gitaar en bas, als een huis staat. Dat deze vorm van “streetjazz” in Nederland op steeds meer festivals en in poppodia in opkomst is komt voor een groot gedeelte door het in 2012 opgerichte Gallowstreet. Zelf stond men al op grote festivals als Lowlands en North Sea Jazz en ook buiten de eigen landsgrenzen heeft de band voeten aan de grond. Bij de signeersessie na afloop van het concert vertelden enkele bandleden net terug te zijn uit Algerije en staan er deze zomer ook tripjes naar o.a. Frankrijk en Roemenië op het programma. Gelukkig voor ons is Gallowstreet echter ook genoeg in eigen land te bewonderen en de komende maanden doen zij dan ook tal van podia en festivals (Festival Mundia, Tuckerville, Into the Woods enz.) aan.