ALKMAAR - Komende vrijdag 25 mei viert Podium Victorie de eerste verjaardag in het nieuwe pand aan de Pettemerstraat. Heel wat bands, artiesten en feestjes hebben inmiddels de revue gepasseerd in het Alkmaarse poppodium. Wij spraken over een bewogen eerste jaar met directeur Judith Warries.

Het eerste jaar is voorbij gevlogen, maar kan je samenvattend nog eens terugblikken op de totstandkoming van het nieuwe Podium Victorie?
‘Dat is best een lange weg geweest zoals ik ook heb verteld tijdens de officiële opening in september. Maar hoewel een lange weg is het allemaal best efficiënt verlopen. Ik kwam zelf eind 2011 bij het toenmalige Victorie (voorheen Atlantis, red.) en in gesprekken met wethouder Anjo van de Ven kwam naar voren dat er geen sprake kon zijn van nieuwbouw.

We hebben vervolgens met allerlei plannen en tekeningen gekeken of renovatie van het pand aan de Breedstraat haalbaar was.Dit bleek echter een utopie waarna wij nog de mogelijkheid hebben bekeken om iets te doen in de voormalige bioscoop Harmonie, maar dit stuitte vooral op weerstand van omwonenden. Hierbij kwamen wij, maar ook de plaatselijke politiek, er achter dat een dergelijke verbouwing nog wel eens duurder kon uitpakken dan nieuwbouw.

De toenmalige JT-bioscoop (nu VUE) was toen al bezig met nieuwbouw hier, en het idee dat wij naast een bioscoop, HAL25, en op loopafstand van centrum en station zaten beviel ons wel. Vanaf het moment dat vervolgens het gemeentecollege unaniem akkoord is gegaan is vervolgens het spel begonnen. Dit was best wel heftig aangezien de programmering in de Breedstraat ook gewoon doorging, en wij met z’n allen ook al bezig waren met het nieuwe pand. Af en toe leek het dan ook wel een soort “dubbele baan” die wij vervulden.

We hebben een architect in handen genomen en uit drie verschillende ontwerpen is er uiteindelijk één gekozen. Voor ons was het heel belangrijk om niet in een soort “zwarte doos” te belanden wat je tegenwoordig nog wel eens ziet met nieuwbouw. Wij wilden een pand met uitstraling waarbij de mensen zeggen: ‘Daar willen wij naar binnen, daar gebeurt wat’. Hierbij was het dakterras waarop wij nog een paar honderd mensen kwijt kunnen een soort van bonus waar wij enorm blij mee zijn. Maar ook de binnenkant met de grote en kleine zaal en eigenlijk alles erop en eraan, en we kwamen er al vrij snel achter dat het in de praktijk allemaal werkt. Qua infrastructuur zit het gewoon prima in elkaar.’

Daar zijn wij het mee eens. We zijn zelf een aantal malen bij grote evenementen geweest en hoewel uitverkocht hebben wij nimmer het idee dat je als publiek boven op elkaar staat. Is dat ook belangrijk?‘
Zeker vinden wij dat heel belangrijk. Natuurlijk staat er wel eens iemand buiten in de rij, en uiteraard sta je wel eens bij het toilet te wachten, maar de wachttijden willen we zoveel mogelijk beperken. Daarbij willen wij het gevoel creëren dat je bij grote evenementen, zelfs als ze uitverkocht zijn, wel een bepaalde bewegingsvrijheid hebt. Niemand vind het prettig om een zaal helemaal vol te stampen waarbij je bovenop elkaars lip staat.’

Maar toen stond het pand er ineens en toen moest er ook nieuwe programmering komen en het aantal grote namen viel daarbij gelijk op. Was dat een bewuste keuze?
Ja, we wilden vlammen vanaf het eerste begin. Niet alleen met Nederlandse artiesten, maar zeker ook met internationale acts. Daar komt bij dat er best wel veel poppodia zijn die natuurlijk allemaal de beste bands binnen willen halen. Met bijvoorbeeld Kim Wilde, White Lies, Anthrax, Fischer Z. en noem er nog maar een paar hadden wij gelijk een aantal goede namen. Met de ticketverkoop liep het gelukkig ook goed dus zeker over die eerste maanden zijn we meer dan tevreden. Dit is ook het niveau dat we willen bieden. We willen natuurlijk de grote Nederlandse mainstream-acts hebben zoals Jett Rebel, Spinvis, Lil’ Kleine, Waylon noem maar op, maar ook internationale acts. En echt niet alleen bands uit het verleden, maar ook nieuwe bands. Daarnaast zijn wij ook een podium voor nieuw talent. Onze kleine zaal is uitstekend geschikt voor artiesten om zich te ontplooien. Daarvoor is het open podium bestemd en avonden als Club Pussycat. Maar ook de dansavonden zijn voor ons heel belangrijk zoals Piña, Barcode en Vunzige Deuntjes.

Wat ook opvalt is dat jullie vanaf de eerste dag heel actief zijn geweest op Social Media?
Klopt, toen we nog in de Breedstraat zaten kregen wij wel eens het verwijt van jullie zijn nauwelijks zichtbaar. Er was toen ook niet veel geld om het te promoten, maar het had ook nauwelijks effect. Mensen vonden het namelijk ook niet zo aantrekkelijk om er naar toe te gaan.Vanaf de verhuizing vonden we dat we veel meer te bieden hadden dus dan wil je dat uitspreken ook. Daar is social media natuurlijk uitstekend geschikt voor, maar dat niet alleen. Overal in de stad zie je ook onze posters hangen. Wij willen ook een zo breed mogelijk publiek trekken uit de hele regio en alles wat daar aan mee helpt grijpen wij aan.

Na eerst enkele maanden warm gedraaid te hebben was er in september ineens de officiële opening met De Staat. Hoe hebben jullie dat zelf ervaren?
Ik moet zeggen dat ik daarvoor best zenuwachtig was en dat merkte ik bij meer medewerkers. Ik ben zelfs die avond weer even begonnen met roken, maar gelukkig nu weer gestopt. Maar die hele avond was gewoon cool, allereerst met de animatie die we hebben vertoond om symbolisch echt het podium te openen. De wethouder/gemeente die aanwezig was, en echt veel voor ons betekend hebben, de speeches, en uiteindelijk een waanzinnig optreden van De Staat. Voor ons allen was het echt een belangrijk moment gezien alle tijd en energie wij er in al die jaren hebben ingestoken. We hebben de hele avond dan ook met een glimlach rondgelopen en naar elkaar toe hadden wij ook echt zoiets van: ‘Kijk dat hebben we toch even met z’n allen geflikt.’

En dan nu de eerste verjaardag. Wat kunnen we verwachten?
Een feestje! Kijk het is echt niet zo dat we nu elke verjaardag gaan vieren, maar hier moesten we even bij stil staan ook omdat het jaar voorbij is gevlogen. Gallowstreet, een van de betere live-acts van Nederland, komt optreden. Het is inmiddels uitverkocht en we gaan er met z’n allen een leuke verjaardag van maken en lekker dansen.

En wat gaat de toekomst allemaal nog brengen?
Wat ik echt super stoer vind is dat we vanaf deze zomer het dakterras mogen gebruiken voor optredens en feesten. Reggaeband Inner Circle was reeds bevestigd (30 augustus), maar ik kan bij deze melden dat bijvoorbeeld ook Jeangu MacRooy en Will & the People naar ons dakterras komen.Totaal mogen we tien shows doen buiten en daar komen ook een aantal dansfeesten bij zoals Barcode en ook doen we een Silent Everything met dj’s bandjes en koptelefoons met drie kanalen. Buiten het zomerprogramma staat er ook daarna nog genoeg te beleven. Zo hebben we in de maanden daarna o.a. nog Kovacs, Robert Cray Band, Michelle David, Level 42 (reeds uitverkocht), Johan, Nielson, MC50 en Claw Boys Claw op ons programma staan, en natuurlijk tal van dansfeesten en regionale bandjes. Al met al is er dus genoeg te beleven, en uiteraard blijven wij continu bezig om ons aanbod uit te breiden.

Kijk voor het volledige programma en ticketverkoop op www.podiumvictorie.nl