SCHERMERHORN – Komende zondag 8 juli staat voor de 41e keer de Prutmarathon van Schermerhorn op het programma wat tevens voor de 24e keer geldt als Open Nederlands Kampioenschap. Gerwin Groot (31) is de regerend Nederlands Kampioen, en is ook dit jaar de topfavoriet. ‘Als je zes keer wint is dat logisch, maar ik onderschat niemand’, aldus Groot.

Groot won de tocht door de Mijzenpolder dus al zes keer in de laatste zeven jaar. Alleen in 2015 moest hij verstek laten gaan nadat hij bij voetbal een dubbele beenbreuk had opgelopen. De laatste twee jaar was hij echter weer oppermachtig in de Prutmarathon met een glansrijke overwinning.

Gerwin, hoe is het met de vorm voor zondag?
‘Prima, ik ben denk ik wel redelijk vorm al heb ik dit jaar nog geen testwedstrijden gedaan in de vorm van andere prutmarathons terwijl ik er voorgaande jaren wel altijd een paar deed. Maar het trainen gaat lekker en ik heb zin in zondag waar ik zowel individueel als met de ploegenrace ga meedoen. Ik zit dit jaar voor het eerst in een andere ploeg (Bouwbedrijf Piet van der Burg). Samen met Lars Insing, Patrick Jonk, Loek van der Burg en Nadine van der Wel willen wij ook daar een mooi resultaat neer zetten.’

Maar het belangrijkste blijft de individuele race. Hoe ga jij met de favorietenrol om?
Kijk als je zes keer hebt gewonnen dan weet je dat je topfavoriet bent en dat iedereen naar je kijkt. Daar loop ik ook niet voor weg. Feit is wel dat de concurrentie sterker is dan ooit. Het hele podium van vorig jaar is er weer bij met Daan van Haastere en Paul Stuijt en ook Lars Insing, die vorig jaar moest afhaken met een blessure is weer van de partij. Lars heeft al meerdere keren op het podium gestaan en is een fantastische loper. Daarbij is hij ook nog in vorm getuige zijn overwinning van afgelopen weekend in Monnickendam. Ook Mike Molenaar stond al eens op het podium en ik weet eigenlijk niet of Jurriën Entius (winnaar 2015) meedoet. Ik onderschat dus niemand want ik weet wat al deze mannen in huis hebben.’

Behalve de al genoemde namen tipt de organisatie ook Aloïs Bode uit Zeist als een van de outsiders. Bode loopt via familie en vrienden uit Schermerhorn al een jaar of tien mee, en eindigde vorig jaar voor het eerst in de top 10. Volgens ingewijden heeft hij in de afgelopen periode naast zijn hardlooptrainingen op een Spartaanse wijze getraind om dit jaar een gooi naar het podium te kunnen doen.

Peter Kramer uit Oudkarspel won de Prutmarathon in het verleden maar liefst negen keer. Speelt dat record nog een rol?
Ik zou het mooi vinden om dat record te pakken, maar ben er niet echt mee bezig en bekijk het van jaar tot jaar. Ik ben inmiddels ook 31 en loop over een paar jaar dus bij de veteranen mee. Dat betekent dat ik dus al fit moet blijven en de tocht nog drie keer moet winnen om het alleen maar te evenaren. Dat zal dus best lastig zijn, maar ik ga dit jaar weer mijn best doen om er wat dichterbij te komen.

Afkomstig uit Zuidschermer woon je sinds een paar maanden in Schermerhorn. Gaan we na 25 jaar eindelijk weer eens een winnaar uit Schermerhorn zien?
Dat klopt! Ik woon sinds februari in Schermerhorn en met Lars en mij zijn er natuurlijk twee plaatselijke kanshebbers voor de zege. Ik moet zeggen dat het wel fantastisch zou zijn voor de mensen uit de organisatie en uit het dorp als er weer eens een winnaar uit Schermerhorn zou zijn.

Tot slot..Doe je nog iets anders aan je voorbereiding ten opzichte van andere jaren? Of zien we je zaterdagavond op de kermis in Schermerhorn?
Haha, ik ben zaterdag niet op de kermis, maar heb een feestje elders. Ik ga dan ook gewoon gezellig een paar biertjes doen net als andere jaren. Als ik om negen uur naar bed ga slaap ik toch niet en wordt het niks. Ik ga niet tot het gaatje, want ik ben inmiddels geen 22,23 jaar meer dus het herstel duurt wat langer, maar gewoon lekker wat drinken moet kunnen. En dat gaan we op zondagavond na de Prutmarathon natuurlijk ook weer doen.’