SCHERMERHORN – De 41e editie van de Prutmarathon in Schermerhorn heeft voor de zevende keer in acht jaar een overwinning opgeleverd voor Gerwin Groot. De concurrentie was ditmaal een stuk groter dan in voorgaande jaren, maar in de laatste ronde wist Groot het verschil te maken en zo zijn Nederlandse titel te prolongeren. Bij de vrouwen ging de winst voor het tweede jaar op rij naar Bianca Balvert uit Wijdewormer.

De prutmarathon, die tevens voor de 24e keer een Open NK was, bleek wederom een groot succes onder schitterende weersomstandigheden, met een hoop publiek, en zo’n 400 deelnemers in diverse categorieën. Met voor het eerst in 25 jaar weer een winnaar uit Schermerhorn kan de organisatie van de baggertocht door de Mijzenpolder tevreden zijn. Hoewel hij zes titels pakte als inwoner van Zuidschermer woont Groot sinds dit jaar namelijk in Schermerhorn.

Ervaring
Gerwin Groot wist dat hij favoriet was zoals hij eerder deze week in een interview ook al aan ons aangaf. Wel tipte hij toen enkele namen die het hem moeilijk zouden kunnen maken en daarin kreeg hij gelijk. Met name Mike Molenaar uit Broek op Langedijk hield behoorlijk lang stand en nam in de 1e ronde zelfs brutaal de leiding. In de volgende omloop lagen beide heren vrijwel gelijk maar zaten ook thuisloper Lars Insing en Rik Molenaar nog op het vinkentouw. Het loopvermogen en de ervaring van Groot gaf in de laatste ronde toch weer de doorslag en zodoende finishte hij voor de 7e keer als prutkampioen met Molenaar een twintig seconden daar achter. Insing, vorige week nog winnaar in Monnickendam, wist de derde plaats op te eisen.

‘Goh, dit voelt wel goed’, verklaarde Groot na afloop. ‘Ik wist dat de concurrentie heviger zou zijn dan ooit, en als je ‘m dan toch over de streep kan trekken kan je alleen maar tevreden zijn. Door privé-omstandigheden heb ik toch een beetje een rotweek gehad en daarom voelt deze wel extra lekker. Nummer twee Mike Molenaar kon vrede hebben met z’n tweede plek: ‘Het is mij er om te doen om het Gerwin elk jaar wat moeilijker te maken en dat is vandaag zeker gelukt, maar het blijft een beresterke winnaar’. Insing baalde een beetje van z’n derde stek: Ik was bij het begin niet goed genoeg weg en bleef later nog eens te lang vast zitten in een sloot. Dat kostte me tien seconden en daardoor de tweede plaats of misschien zelfs meer. Balen, maar aan de andere kant was ik er vorig jaar niet bij door een langdurige blessure dus is dit wel weer oké. Volgend jaar weer een nieuwe kans.’

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de titel net als in 2017 naar Bianca Balvert uit Wijdewormer en bij haar ging dat een stuk makkelijker als het jaar daarvoor. ‘De eerste ronde verliep nog wat stroef, maar toen ik halverwege achterom keek en niks zag, wist ik dat het wel goed zat. Het ging heerlijk vandaag.’ Achter haar eindigde de jonge Noor Kuilboer op een tweede plaats en werd Maya Blokdijk derde.

Bij de veteranen was de titel dit jaar voor Tom Roeleveld die daarmee meervoudig kampioen Ronald Molenaar, die tweede werd, onttroonde. Bij de jeugd t/m 15 jaar was Jelmer Oudenaller de snelste bij de jongens en Anouk van der Meulen bij de meiden. Het slotstuk van de dag was traditioneel de groepenrace en hier ging de winst net als vorig jaar naar Bouwbedrijf Piet van der Burg, zei het met een geheel andere ploeg.

UITSLAGEN 41e PRUTMARATHON SCHERMERHORN (24e OPEN NK)

Heren:
1. Gerwin Groot (Schermerhorn) 22.11
2. Mike Molenaar (Broek op Langedijk) 22.32
3. Lars Insing (Schermerhorn) 22.37

Dames:
1. Bianca Balvert (Wijdewormer) 27.38
2. Noor Kuilboer (Heerhugowaard) 29.04
3. Maya Blokdijk (De Rijp) 31.15

Veteranen (36+):
1. Tom Roeleveld (Wijdewormer) 25.15
2. Ronald Molenaar (Broek op Langedijk) 26.35
3. John Reus (Grootebroek) 30.11

Jongens (12 t/m 15):
1. Jelmer Oudenaller (Venhuizen)9.13
2. Axel Schuit (Schermerhorn) 9.48
3. Tijs Dol (Ursem) 10.20

Meiden: (12 t/m 15)
1. Anouk van der Meulen (Spijkerboor) 9.35
2. Jill Nan (Noord-Scharwoude) 9.54
3. Anouk Schilder (Venhuizen) 10.58

Groepen:
1. Bouwbedrijf Piet van der Burg (Nadine van der Wel, Gerwin Groot, Lars Insing, Patrick Jonk, Loek van der Burg) 18.48
2. GVD Prut Aan Mijn Schoen (Elise Kuijper, Daan Vrijsen, Hans Pater, Koen de Waard, Tom Bruin) 19.32
3. Enjoy (Joy Commandeur, Jörgen Konijn, Rob Mantel, Kris van Saase, Thom Smit) 22.38

Kijk hier voor de complete uitslagen.

Foto’s: DP Sportfotografie