ALKMAAR - Was AZ kampioen van Nederland geworden vorig seizoen, als de Corona crisis het seizoen niet voortijdig had stilgelegd? We zullen het helaas nooit weten. Toch was AZ afgelopen seizoen hard op weg om concurrent Ajax af te troeven in de strijd om de titel in de Eredivisie. Begin maart werd die opmars echter ruw verstoord en niet veel later besloot de KNVB om de competitie definitief stil te leggen en Ajax uit te roepen tot nummer één. Een hard gelag voor AZ, dat afgelopen seizoen per slot van rekening twee keer won van de Amsterdammers. Echter stond in de reglementen dat het doelsaldo leidend is, en niet het onderling resultaat.


Met de oefenwedstrijden in augustus bereidt AZ zich voor op de voorronde van de Champions League en natuurlijk een nieuw seizoen in de Eredivisie. Na de tweede plaats in de afgebroken competitie van afgelopen seizoen, wil AZ komend jaar opnieuw een gooi naar de titel doen en zullen de kansen voor het kampioenschap mogelijk in het voordeel van AZ zijn.

De eerste (oefen)duels van het nieuwe seizoen zijn nog weinig hoopgevend, al kan er natuurlijk nog weinig gezegd worden aan de hand van oefenduels. FC Utrecht en PEC Zwolle waren te sterk en de internationale test werd verloren tegen het Franse AS Monaco. Tegen Lille werd echter wel gewonnen, waarmee AZ de eerste overwinning sinds de Corona crisis pakte.

Daarmee moet de club bijna klaar zijn voor een nieuw seizoen, als ze nog even de laatste puntjes op de i zetten tijdens de laatste intensieve trainingsweken.

Op zoek naar revanche met dezelfde selectie
Het komende seizoen wil AZ opnieuw een gooi doen naar de titel in de Eredivisie. De ploeg van Arne Slot heeft (voorlopig) nog dezelfde spelers in de selectie als afgelopen seizoen. Sterkhouders als Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Myron Boadu zijn op het moment van schrijven nog altijd eigendom van de Alkmaarse club.

De leiding van AZ was bang één of meerdere van deze smaakmakers van afgelopen seizoen kwijt te raken, maar kan vooralsnog ook in het nieuwe seizoen een beroep doen op de jonge talenten. Dat betekent dat AZ er in feite niet op achteruit gaat en opnieuw mee moet kunnen doen om de hoogste plaatsen in de Nederlandse competitie.

De concurrentie van AZ
Net als afgelopen seizoen wordt de meeste tegenstand verwacht van de buren uit Amsterdam. Ajax had afgelopen seizoen een slechte periode gedurende de wintermaanden en het leek de club niet slecht uit te komen dat de competitie werd stilgelegd. Het laatste duel voor de Corona stop werd echter vrij eenvoudig gewonnen, uit tegen SC Heerenveen.

Dat de Amsterdammers uiteindelijk uitgeroepen werden tot nummer één had de club te danken aan het betere doelsaldo dan AZ. Want ondanks dat AZ tweemaal won van Ajax mag de club uit de hoofdstad de groepsfase van de Champions League in.

In tegenstelling tot afgelopen jaar wordt er ook wel meer tegenstand vanuit Eindhoven verwacht. PSV kende een zeer matig seizoen en eindigde op de vierde plek. Trainer Mark van Bommel werd al in december ontslagen en ook zijn opvolger Ernest Faber kreeg de boel niet echt op de rit.

Met de nieuwe Duitse trainer Roger Schmidt wil PSV echter een nieuwe weg inslaan en weer gaan strijden voor de titel. De verwachting is dat er ook nog wel enkele versterkingen gehaald worden, waardoor PSV absoluut een grote concurrent zal zijn voor AZ.

De derde club van de traditionele top drie is natuurlijk Feyenoord. Sinds Dick Advocaat de scepter zwaait na het ontslag van Jaap Stam, pakte geen club zoveel punten als Feyenoord in het afgelopen seizoen. De bijna 73-jarige Advocaat heeft duidelijk de juiste snaar geraakt bij de selectie en staat ook komend seizoen voor de groep.

Het zou weleens het laatste kunstje van de ervaren trainer kunnen worden en hij zal niks liever willen dan afscheid nemen met een titel voor de Rotterdammers. Een geduchte concurrent voor AZ dus, al kan Feyenoord nauwelijks investeringen doen om de selectie te versterken.