Fietspaden kunnen nog veiliger worden gemaakt door verschillende maatregelen te treffen. Er wordt bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van fietspalen – deze afzetpalen zijn handig om ongewenste voertuigen van fietspaden te weren. De fietspaal maakt het fietspad veiliger, maar moet niet te pas en te onpas geplaatst worden.

Overzichtelijk

Een afzetpaal kan worden gebruikt om bepaalde wegen, wandelroutes of fietspaden veiliger te maken. Ze zorgen ervoor dat ongewenste voertuigen niet op het fietspad kunnen komen. Ondanks dat dit bijdraagt aan de veiligheid van fietsers, zit er ook een keerzijde aan deze fietspalen.

Uitneembaar en kleurrijk

Het is belangrijk dat fietspalen uitneembaar zijn, zo kan een ambulance of de brandweer in geval van nood toch passeren. Om de afzetpaal voor fietspaden nog veiliger te maken heeft de paal bij voorkeur een rood-witte markering. De paal is zo opvallend genoeg voor de fietsers, en is vanaf een afstand al duidelijk te zien. Reflecterende vlakken dragen bij aan de veiligheid van de afzetpaal, want daarmee is de paal ook in het donker duidelijk zichtbaar. Als er dan naast dit alles nog genoeg ruimte is aan de zijkanten om zonder problemen langs de langs de paal heen te kunnen fietsen, is een veiliger fietspad gegarandeerd.