Sinds 30 mei 2023 is het definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. De nieuwe ‘Wet Toekomst Pensioen’ is goedgekeurd door de Eerste Kamer. De overheid heeft zelf drie doelen opgesteld voor de nieuwe pensioenwet. Zo krijgen gepensioneerden meer pensioen, krijgt iedereen een persoonlijk pensioenpotje en wordt het pensioenstelsel gemoderniseerd: we krijgen een stelsel dat past bij werkend Nederland van vandaag.

Een van de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel is dat de jaarruimte flink omhoog gaat. In deze column bespreek ik wat dat voor jou kan betekenen.

Wat is jaarruimte ook alweer?

Een werknemer bouwt pensioen op bij zijn werkgever. Hierdoor hebben werknemers op hun oude dag een aanvullend inkomen naast de AOW-uitkering. Deze aanvulling is echter niet altijd voldoende. Als je bijvoorbeeld een tijd in het buitenland hebt gewerkt, vaak van werkgever bent gewisseld of een periode werkloos bent geweest, dan is de kans groot dat je in de toekomst een pensioentekort hebt.

De overheid heeft het aantrekkelijk gemaakt om dit tekort aan te vullen: je kunt op een fiscaalvriendelijke manier extra pensioen opbouwen met de jaarruimte. Dit is het verschil tussen hoeveel pensioen je dit jaar hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je per jaar (met belastingvoordelen) mag opbouwen. De jaarruimte is voor iedereen verschillend, maar gaat met het nieuwe pensioenstelsel flink omhoog: soms wel drie keer zoveel.

Jaarruimte benutten door te beleggen

De mogelijkheid om zelf fiscaalvriendelijk aanvullend pensioen op te bouwen treedt dit jaar al in werking. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is. Met dit bedrag kun je een lijfrenteverzekering afsluiten, of je kunt sparen of beleggen middels een bancaire lijfrente.

Beleggen via een lijfrente heeft een aantal belangrijke voordelen: je inleg is namelijk aftrekbaar bij de belastingaangifte. Ook betaal je geen vermogensbelasting tijdens de opbouwfase: pas na je pensioen betaal je inkomstenbelasting. De kans is groot dat je inkomen dan lager is dan nu, waardoor je in een lagere belastingschijf komt.

Het voordeel van beleggen voor je pensioen ten opzichte van sparen voor je pensioen, is dat het verwachte rendement op de lange termijn een stuk hoger is. In ruil hiervoor loop je wel risico’s. Dit risico kun je verkleinen door goed gespreid te beleggen en het risico af te bouwen naarmate je pensioen dichterbij komt.