Een dalende koers kan beleggers doen schrikken, waardoor paniek ontstaat. Zo’n daling is vervelend maar hoeft niet per se iets slechts te betekenen. In deze column bespreken we verschillende situaties op de beurs die een koersdaling als gevolg hebben en bespreken we wat je als belegger dan kunt doen.

Wat is een marktcorrectie?
Er is geen precies moment wanneer je een daling een marktcorrectie kunt noemen, maar over het algemeen spreken we van een marktcorrectie wanneer de koers met zo’n 10% daalt. Een marktcorrectie duurt meestal maximaal twee maanden en is daarmee een korte-termijn trend. Een marktcorrectie kan verschillende gevolgen hebben. Allereerst kan een marktcorrectie tot een bear market leiden. Een marktcorrectie hoeft geen slecht teken te zijn: correcties zijn namelijk nodig om een bull market in stand te houden.

Wat is een bear market?
Een bear market is een situatie waarbij de prijzen van aandelen met 20% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten. Een bear market kan verschillende oorzaken hebben: een zwakke economie door lage werkgelegenheid, een laag besteedbaar inkomen of een daling van bedrijfswinsten kunnen allemaal een bear market als gevolg hebben.

Wat is een beurscrash?
Een beurscrash is een plotselinge, scherpe daling van de koersen van een groot deel van de effecten op de beurs. Er is geen vaste regel over wanneer een daling een beurscrash is, maar meestal spreken we van een beurscrash wanneer de daling zo’n 40 tot 50% is. Het verschil tussen een bear market en een beurscrash is dat een bear market geleidelijk verloopt en de koersen zo’n 20% dalen. Een beurscrash verloopt sneller en de daling is groter.

Wat kun je als belegger doen?
Beleggen kan een emotionele achtbaan zijn. Wanneer je je belegde vermogen in waarde ziet dalen, kan dat leiden tot paniek. Toch is het juist dan belangrijk om je emoties uit te schakelen en je beleggingen niet te verkopen, maar de lange termijn voor ogen te houden. De aandelenmarkt heeft historisch gezien namelijk een stijgende trend op de lange termijn, terwijl op de korte termijn veel bewegingen plaats kunnen vinden.

Er zijn zelfs mogelijkheden om te profiteren van een koersdaling. Zo kun je een daling zien als een kans om goedkoop beleggingen bij te kopen. Hier heb je als belegger wel stalen zenuwen voor nodig: de kans is namelijk aanwezig dat de koersen eerst nog verder gaan dalen, voordat deze weer stijgen.

Conclusie
Een daling kan dus heel vervelend zijn voor beleggers, maar hoeft niet per se iets slechts te zijn. Het belangrijkste tijdens een daling is om kalm te blijven en je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen. Uiteindelijk weet niemand wat de beurs gaat doen, ook professionals niet. De markt is niet te timen en slechtere tijden horen er nu eenmaal bij. “Time in the market beats timing the market”, is een bekende beurswijsheid. Houd je je beleggingen tijdens een koersdaling vast, dan stijgen deze weer wanneer de markt herstelt. Zo kun je op de lange termijn een mooi rendement opbouwen.