Nederland is een echt spaarland. De meeste Nederlanders hebben een mooie som spaargeld en houden aan het einde van de maand geld over. Zij weten dat het verstandig is om met een deel van hun geld te beleggen, maar die kleine maandelijkse bedragen zetten geen zoden aan de dijk, toch? Lees hier hoe je door periodiek kleine bedragen te beleggen een mooi vermogen kunt opbouwen.


Bij beleggen geldt: hoe langer, hoe beter

De meeste mensen weten inmiddels wel dat je met beleggen een hoger rendement kunt behalen dan op de spaarrekening. Wat nog niet iedereen weet, is dat je beleggingshorizon, dus voor hoelang je belegt, minstens net zo belangrijk is als de hoogte van het rendement. Door meerdere jaren te beleggen haal je niet alleen rendement over je inleg, maar ook over je eerder behaalde rendement. De invloed van een lange beleggingshorizon laat ik zien met een voorbeeld.

De invloed van een lange beleggingshorizon

Stel, je bent 40 jaar oud en je besluit te gaan beleggen met een inlegbedrag van €20.000. Daarnaast houd je maandelijks €100 over, dit maak je tot 60-jarige leeftijd iedere maand over naar je beleggingsrekening. Inclusief je startbedrag heb je na 20 jaar €44.000 apart gezet. Bij een gemiddeld rendement van 4% per jaar is je eindkapitaal uitgegroeid tot €80.000. Niet slecht, een rendement van €36.000 op een totale inleg van €44.000.

De werking van het rendement-op-rendement effect

Was je niet op 40-jarige leeftijd, maar op 20-jarige leeftijd begonnen, dan groeit je totale ingelegde vermogen van €68.000 uit naar wel €212.000. Dit is een toename van €144.000. Door 20 jaar langer te beleggen, zet je €24.000 extra opzij. Over de eerste 20 jaar van je beleggingshorizon haal je hetzelfde rendement als in het eerste voorbeeld: €36.000. Over de volgende 20 jaar volgt een spectaculaire toename van €108.000! Dit is het rendement-op-rendement effect, wat door Albert Einstein niet voor niets het achtste wereldwonder werd genoemd.

Starten met beleggen

Wil je optimaal profiteren van het rendement-op-rendement effect? Verleng dan je beleggingshorizon door zo vroeg mogelijk te starten! Neem echter geen overhaaste beslissingen: beleggen is niet zonder risico. De berekening is slechts een voorbeeld en is een versimpelde weergave van de werkelijkheid. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.