2023 was een mooi beleggingsjaar. Ondanks de inflatie en renteverhogingen wist de economische groei zich goed staande te houden en behaalden de meeste beleggers een mooi rendement. Ben je dan te laat als je nu nog instapt?


Wat is het beste instapmoment?

Beleggers zijn altijd op zoek naar het beste instapmoment. Als de beurzen dalen wacht men liever het dieptepunt af. Maar als het goed gaat en de beurzen lange tijd achtereen stijgen, zijn mensen bang om op een hoogtepunt in te stappen. In de praktijk bestaat het beste instapmoment niet. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen. Het gevolg van te lang wachten met instappen is dat je in de tussentijd vaak rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is dus eigenlijk wanneer je het geld hebt.

Instappen na een goed beursjaar

Omdat 2023 zo’n goed beleggingsjaar was, twijfelen sommige mensen om nu in te stappen op de beurs. Maar wat blijkt, een goed beursjaar zegt niets over de beurs in het volgende jaar.

Tussen 1964 en 2023 behaalde de Amerikaanse S&P 500 Index in 16 van de 60 kalenderjaren een rendement van 20% of meer (heel goed beursjaar). In de daaropvolgende beursjaren was het rendement in 8 van de 10 gevallen ook positief. Gemiddeld genomen was het rendement in het jaar erna +10,5%. Instappen na een goed beursjaar blijkt dus best een goed moment te zijn.

Is het instapmoment wel zo belangrijk?

Veel mensen stellen het beleggen uit omdat zij op zoek gaan naar het beste instapmoment. Een mooi rendement wordt echter niet bepaald door ‘timing the market’ maar door ‘time in the market’. De periode waarin je belegd bent is namelijk veel belangrijker voor het uiteindelijke rendement dan het timen van het ‘beste’ instapmoment. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een positief resultaat.

Wacht dus niet op het perfecte moment, maar begin met beleggen. Je profiteert dan langer van het rendement-op-rendement effect en je hebt langer de tijd om eventuele verliezen van slechte beursjaren weer goed te maken.