Steeds meer Alkmaarders verruilen stenen voor groen. Dankzij initiatieven als het NK Tegelwippen en lokale subsidies is het vervangen van tegels door gras of beplanting populairder dan ooit. Maar hoe pak je dat op een verantwoorde manier aan? In dit artikel lees je hoe je van een betegelde tuin een groen paradijs maakt, én waarom Alkmaar in 2024 tot de koplopers van Nederland behoorde.
Alkmaar in de top van het NK Tegelwippen
Alkmaar doet al meerdere jaren mee aan het NK Tegelwippen en was in 2024 zelfs de nummer drie van Nederland met ruim 208.000 gewipte tegels. Ook dit jaar loopt de actie weer van maart tot eind oktober, met als doel de stad groener, koeler en klimaatbestendiger te maken.
Het vervangen van tegels door gras of planten helpt niet alleen tegen wateroverlast, maar draagt ook bij aan verkoeling tijdens warme zomers en meer biodiversiteit in de stad.
Waarom tegels eruit en gras erin?
Een versteende tuin warmt snel op, laat regenwater moeilijk wegstromen en biedt weinig ruimte aan vogels, bijen en vlinders. Een gazon of groene tuin daarentegen:
Laat regenwater beter infiltreren
Zorgt voor verkoeling bij hitte
Vermindert geluid en stof
Verhoogt het woonplezier
Is vriendelijker voor huisdieren en spelende kinderen
Zo leg je op een verantwoorde manier een gazon aan
1. Verwijder tegels en verbeter de bodem
Haal eerst alle tegels weg en egaliseer de ondergrond. Zorg voor een waterdoorlatende bodemstructuur. Voeg eventueel compost of zand toe om de structuur te verbeteren.
2. Kies voor graszoden of graszaad
Wil je snel resultaat? Dan zijn graszoden de beste keuze. Binnen één dag heb je een groen gazon dat direct zichtbaar is. Graszaad is goedkoper, maar kwetsbaarder tijdens de opkomst en gevoeliger voor uitdroging of onkruid.
3. Aanleggen van graszoden: zo werkt het
Leg de zoden strak tegen elkaar aan, in halfsteensverband
Druk licht aan met een wals
Geef direct en ruim water, zeker in de eerste week
Vermijd betreding in de eerste 7–10 dagen
Maai pas als het gras goed is vastgegroeid
4. Onderhoud: houd het gazon gezond
Bemest in het voorjaar en najaar
Maai regelmatig (bij voorkeur niet meer dan 1/3 van de lengte)
Houd de randen vrij van onkruid
Praktische hulp vanuit de gemeente
De gemeente Alkmaar stimuleert vergroening actief. Zo kun je gebruikmaken van:
De Tegeltaxi via GP Groot, die je verwijderde tegels gratis ophaalt
Een subsidie voor groene initiatieven, zoals het verwijderen van verharding, het aanleggen van gevelgroen of een tiny forest in je wijk
Inzamelpunten voor tuintegels bij onder meer Ranzijn tuin & dier
Zo leg je een gazon aan waar zelfs het veld van AZ Alkmaar jaloers op zou zijn. En het beste? Je hoeft er geen groundsman voor te zijn.