ALKMAAR - Jan Dijkhuizen onderhoudt al ruim 16 jaar lang het veld in het Afas Stadion. In de podcastserie Grasmannen legt de grasmeester uit hoe hij bij AZ is terechtgekomen, welk effect het nieuwe stadiondak op het gras heeft en welke machines hij gebruikt.

Het grasteam van AZ bestaat uit twee personen; Jan Dijkhuizen en Mathieu van Borkulo. Jan is een échte Alkmaarder, woont op loopafstand van het stadion en is fulltime met de grasmat bezig. Hij trekt voor het veld alles uit de kast. Zo ligt er in het Afas Stadion een hybridemat, een natuurgrasveld waar kunstgrasvezels in zijn geprikt. Afgelopen zomerstop is dit veld tijdens groot onderhoud volledig opnieuw ingezaaid.

Geen dak, beter gras


Het grasonderhoud in een groot stadion is niet eenvoudig. De grasmeester is afhankelijk van veel factoren. Nadat het stadiondak in 2019 gedeeltelijk instortte, was het Afas Stadion echter lange tijd niet overdekt. Dijkhuizen vertelt in de podcast dat dit zeer voordelig was voor de grasmat. Er kwam meer zonlicht en wind het stadion binnen, waardoor het gras erg goed groeide. Sinds er een nieuw dak op het stadion zit, ervaart de grasmeester juist meer problemen dan voorheen. “Door het nieuwe dak is er geen windcirculatie meer in het stadion. Daardoor hebben we om de haverklap een schimmelinfectie in het veld”, vertelt Dijkhuizen. Deze zomerstop kampte de grasmeester ook met problemen. “We gaan van de ene schimmelinfectie in de andere. Het was namelijk eerst te droog, toen te heet en daarna te nat. De schimmels houden zich daardoor niet rustig”, benadrukt Dijkhuizen.

Om de schimmels in het gras te bestrijden, gebruikt Dijkhuizen een speciaal UV-C apparaat. Met dit apparaat loopt hij dagelijks, ongeveer 3 uur per dag, over het veld. “Deze machine pakt met UV-C licht schimmels aan.” Dankzij dit apparaat hoeft Dijkhuizen enkel in noodgevallen nog terug te grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen. In de podcastaflevering legt Dijkhuizen uit hoe de machine werkt en hoe het licht de schimmels dood. De podcast is te beluisteren op de website van Tuin en Park Techniek en via Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.

Podcastserie

Grasmannen is een zesdelige podcastserie waarin Chris Vlaanderen, redacteur van Tuin en Park Techniek, in gesprek gaat met de personen die de belangrijkste grasmatten van Nederland onderhouden. Wie zijn die mensen? Hoe kun je fulltime bezig zijn met een voetbalveld? Welke innovatieve machines en technieken worden hiervoor gebruikt? En hoe wordt een gehavende grasmat na een wedstrijd weer opgelapt? In de podcastserie ontdek je het geheim achter hét perfecte stadionveld en leer je wat er uit de kast wordt getrokken om de mat groen, kort en bovendien onkruid- en ziektevrij te houden.