ALKMAAR - VV Alkmaar heeft zich op de juiste wijze gerevancheerd voor de ruime nederlaag bij landskampioen FC Twente van een week geleden. Op eigen veld wist de ploeg van trainer/coach Mark de Vries vrijdagavond ADO Den Haag te verrassen door met het kleinst mogelijke verschil te zegevieren.


Gestolen was de zege voor de Alkmaarders zeker niet. De gehavende ploeg, naast al een half elftal blessures viel deze week ook sterkmaker Sanne Koopman weg met een blessure, toonde ruim negentig minuten de strijdlust die De Vries zo graag van zijn ploeg wil zien. Zelfs na het pak slaag in Enschede was de coach al positief over wat hij in de eerste weken al op de training had gezien. Zijn gelijk werd vandaag bevestigd door zijn zeer jonge ploeg, die collectief die strijd aangingen met het ADO Den Haag van trainer Sjaak Polak. Zij bewezen deze avond dat er wederom toekomst zit in de Alkmaarse talentenfabriek. De Vries straalde na afloop dan ook van oor tot oor: "Ik ben zo blij voor die meiden. Dit is wat ik vorige week al bedoelde. We zijn nog maar zo kort met elkaar bezig, maar op de trainingen zie ik zulke goede dingen. Dan is dat schitterend als je dat in de wedstrijd terugziet en dat je die punten pakt."

De Alkmaarders wisten waar het gevaar lag bij de nummer vier van vorig jaar. Toen kreeg men ook al regelmatig te maken met de bevliegingen van ondermeer Jaimy Ravensbergen en Liz Rijsbergen. Daarachter, op nummer tien, is de naar Ajax vertrokken Nadia Noordam vervangen door Kristen van de Westeringh die overkwam van SC Heerenveen. Daar tegenover stond een VV Alkmaar met een stuk of acht tieners in de basis. De allerjongste daarvan is de pas 16-jarige keepester Femke Liefting, die hoewel ze vorige week acht keer moest vissen, het hele duel rust uitstraalde en na afloop terecht werd uitgeroepen tot vrouw van de wedstrijd. Eenmaal, in de eerste helft, werd zij wel gepasseerd door Nikki IJzerman, maar deze goal werd afgekeurd wegens buitenspel al was dit zeer discutabel.

Opmerkelijk genoeg kwam VV Alkmaar na die eerste twintig minuten nooit meer echt in de problemen. Net voor de jonge Liefting speelde het verdedigingsblok met in het centrum Nicole en Maudy Stoop en op de backposities Judith Roosjen en Camie Mol allen ijzersterk en gingen zij elk duel voor de volle honderd procent aan. Ook op het middenveld werden de duels steeds vaker gewonnen met als spil de jonge aanvoerster Emmeke Henschen die niet alleen een aanjager was, maar regelmatig met fraaie acties haar voeten liet spreken. De wijze waarop ze een tegenstandster door de benen speelde kon zelfs op flink applaus rekenen van het publiek dat eindelijk weer bij de wedstrijd aanwezig mocht zijn. Kort voor de rust kreeg de thuisploeg na een corner zelfs kans op de openingstreffer, doch Maudy Stoop kopte net naast.

Die goal viel uiteindelijk in de 63e minuut toen de van SC Heerenveen overgekomen Alieke Tuin van grote afstand uithaalde en de bal via de binnenkant van de paal tegen de touwen zag gaan. Polak pleegde nog enkele wissels om zo een slotoffensief in het "Haags kwartiertje" aan te gaan, maar Femke Liefting wenste zich op geen enkele manier te laten passeren, hield de nul, en redde daarmee de verdiende punten voor haar ploeg. Sterker, met iets meer geluk had de jonge debutante Veerle van der Most zelfs nog voor een tweede Alkmaarse treffer gezorgd, maar zij mikte naast.

Aanvoerster Emmeke Henschen roemde met een grote glimlach de collectieve prestatie. "Dit is echt een overwinning van het hele team. We zijn voor elkaar door het vuur gegaan en hebben die drie punten over de streep getrokken. Dit is zo goed voor het moraal. De sfeer is goed, we trainen goed en dan is het dubbel lekker als je daarvoor beloont wordt."

VV Alkmaar - ADO Den Haag 1-0 (0-0)
63. Alieke Tuin 1-0

Foto's: DP Sportfotografie