ALKMAAR - Trainer Mark de Vries van VV Alkmaar baalde na afloop van de competitieouverture tegen FC Twente vooral van de uitslag. "Kijk, als je verliest van de landskampioen dan kan ik daarmee leven, en wij hebben ze uur lang prima partij gegeven, maar uiteindelijk staat er toch weer 0-5 op het scorebord en daar baal ik als een stekker van."


De oefenmeester sloeg daarmee de spijker op zijn kop. Ondanks de uitloop deze zomer van vele vaste waarden had De Vries zijn elftal in de eerste competitiewedstrijd tegen de achtvoudig landskampioen goed staan. Meer dan een half uur lang stond de verdediging van de Alkmaarders als een huis en op het middenveld en voorin werd FC Twente regelmatig goed afgejaagd. VV Alkmaar werd in de openingsfase zelfs een aantal malen dreigend dankzij de snelle en hardwerkende Veerle van der Most. De gasten hadden weliswaar meer balbezit, maar deden daar te weinig mee tot topscorer Fenna Kalma, vorig seizoen goed voor 33 goals, in de 37e minuut de bal ineens achter keepster Femke Liefting schoot.

Hoewel de regen zeker aan het eind van de eerste helft en na de rust gestaag naar beneden kwam bleef het goed opgekomen publiek zitten. Velen daarvan kwamen ook voor het regionale keeperstalent Daphne van Domselaar. De Langedijker keepster van FC Twente maakte afgelopen zomer furore op het EK in Engeland. Druk kreeg zij het niet alhoewel VV Alkmaar in de openingsfase van de tweede helft ook nog goed voor de dag kwam met pogingen van Van der Most en Manique de Vette. Toen Wieke Kapteijn in de 56e minuut de bal over Liefting heen in het doel schoot was het verzet van de Alkmaarders gebroken. In het vervolg maakte Kalma haar tweede, deed Marit Auée een duit in het zakje en werd het duel afgesloten met een eigen doelpunt van Kim Smal.

"Een onnodige hoge uitslag", aldus De Vries. "Wat ik het eerste uur heb gezien stemde mij echter zeer tevreden. Als de meiden dat in de komende wedstrijden tegen SC Heerenveen en Excelsior ook kunnen opbrengen zie ik de toekomst positief tegemoet."

VV Alkmaar - FC Twente 0-5 (0-1)

37. Kalma 0-1
56. Kapteijn 0-2
65. Kalma 0-3
74. Auée 0-4
85. Smal (e.d.)

Foto: Mike Schoonenberg Photography