ALKMAAR - In de Pure Energie Eredivisie Vrouwen heeft ADO Den Haag zich vrijdagavond verzekerd van een plekje in de kampioenspoule. De ploeg van Sjaak Polak zegevierde in de uitwedstrijd bij VV Alkmaar met liefst 1-4.


De Alkmaarse ploeg had een week eerder nog aan vertrouwen gewonnen door bij Excelsior de eerste competitiezege (0-3) te behalen, maar wist vrijdagavond geen vuist te maken tegen het betere ADO Den Haag. Slechts heel even, halverwege de eerste helft, kende de thuisploeg een sterke periode met schoten van Emmeke Henschen en Samya Hassani. De eerste werd ternauwernood gekeerd door keepster Barbara Lorsheyd terwijl Hassani uit een moeilijke hoek de lat raakte. Daarvoor moest ook de Alkmaarse keepster Henriikka Makela zich al een keer strekken op een poging van Liz Rijsbergen. Men leek met 0-0 te gaan rusten, doch VV Alkmaar hielp de gasten door onnodig een hoekschop weg te geven. Na een scrimmage voor het doel waarbij Makela eerst nog wist te redden ging de bal uiteindelijk, via mogelijk Raaymakers of wellicht toch Hassani, toch over de doellijn.

De achterstand was een klap voor VV Alkmaar die men niet meer te boven kwam. Kort in de tweede helft was de jonge ploeg van Corina Dekker ook duidelijk niet bij de les, en kon ADO Den Haag zo door de defensie lopen waarbij Rijsbergen wist af te maken. Via Jannette van Belen en Jaimy Ravensbergen liepen de groen-gelen vervolgens verder uit alvorens Sanne Koopman met een fraaie treffer de Alkmaarse eer wist te redden.