ENSCHEDE - Op de eerste speeldag van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen heeft landskampioen FC Twente korte metten gemaakt met VV Alkmaar. De gasten, afgelopen seizoen hekkensluiter, kregen in de Grolsch Veste liefst acht treffers om de oren. Dat is er wel nog altijd eentje minder dan afgelopen seizoen het geval is.


Het geeft opnieuw aan dat het verschil tussen de top drie, FC Twente, PSV en Ajax, en de rest ook dit seizoen waarschijnlijk groot zal zijn. VV Alkmaar zal daar als opleidingsploeg al helemaal niet aan te pas komen al is de nieuwe trainer Mark de Vries zeer strijdbaar. De 8-0 pandoering doet pijn, maar de oefenmeester weet ook dat zijn ploeg het vooral moet laten zien in de wedstrijden tegen Excelsior, PEC Zwolle, Sc Heerenveen, Feyenoord en ADO Den Haag. Tegen FC Twente dat enkele internationals herbergt en al enige tijd bezig is valt er nog geen eer te behalen. De ploeg van de eveneens nieuwe trainer Robert de Pauw speelde zelfs al twee wedstrijden in de voorronde van de Champions League waar de Alkmaarders het moesten doen zonder keepster Henriikka Makela en aanvoerster Anna Ruiter en met een piepjonge ploeg het veld betraden.

Ondanks dat en twee snelle goals van FC Twente, via Kayleigh van Dooren en Bente Jansen, kregen de gasten zelfs nog wat gasten via Sanne Koopman, Charlotte Hulst en Maudy Stoop. Waar dit geen treffer opleverde en Fenna Kalma kort voor rust uit en strafschop voor de 3-0 zorgde daar was het verzet vervolgens gebroken.

Anna-Lena Stolze, Renate Jansen (2x) en Jarne Teulings voerden de score verder op alvorens ook Kalma haar tweede van de avond maakte en de eindstand op 8-0 bepaalde. Voor De Vries een hard gelag, maar toch sprak hij zijn vertrouwen uit in de groep. "Wij moeten niet schrikken van zo'n hoge uitslag, maar kijken wat beter moet en voortborduren op wat ik van de week op de training zag. Dat zag er goed uit, en daar moeten we het vertrouwen uit putten. Er zit genoeg in deze ploeg"