ALKMAAR - Van profvoetballer naar trainer worden van het eredivisieteam van VV Alkmaar, het vergt aardig wat stappen. Deze stappen werden gevolgd door Mark de Vries, trainer van het eerste van VV Alkmaar. De uit Den Helder afkomstige, maar tegenwoordig in Heerhugowaard wonende oefenmeester was als speler actief bij onder andere FC Volendam, Leicester City, Heart of Midlothian, SC Heerenveen, Sc Cambuur en ADO Den Haag, en werd later trainer bij clubs in het binnen en buitenland.


Seizoen 2021/2022

Voor Mark de Vries was dit zijn eerste seizoen bij de club uit Alkmaar en tevens een kennismaking met het vrouwenvoetbal in de Eredivisie, ''Het is een erg leuk jaar geweest voor ons, met ups en downs'' benoemd Mark. De eerste wedstrijd verloor de club met 8-0, Mark twijfelde na de wedstrijd om zijn filosofie te veranderen naar verdedigend spelen. ''Maar wat voor vertrouwen spreek je dan uit naar de groep?" Mark bleef bij zichzelf en hij geeft aan te constateren dat de meiden dit erg prettig vonden. "Hoe dan ook altijd vanuit jezelf uit gaan, we passen ons niet aan. Wij hebben standaard 4-3-3 gespeeld. Hierdoor groeiden er steeds meer automatismen in bij de meiden". Het team heeft gewerkt aan het positiespel en dat is volgens Mark een manier om te wennen aan situaties en te kunnen anticiperen op situaties die zich voordoen op het veld. "We misten alleen een overwinning tegen een van de topclubs in de poule, maar voetballend zijn we echt vooruit gegaan".

Toekomst

Het is zeker jammer dat er een aantal meiden weggaan na dit seizoen, erkent ook De Vries, maar ik weet zelf ook hoe het is om verder te gaan naar een andere club. ''Natuurlijk vind ik het als trainer jammer dat er veel meiden weggaan, maar ik begrijp als oud-speler ook dat zoiets eraan zit te komen. Dit hoort bij voetbal en zeker als je een opleidingsclub bent zoals VV Alkmaar".

Met de nieuwe speelsters die komen ziet Mark de Vries echter ook weer een mooie toekomst. "Het zijn speelsters die willen spelen naar onze visie en energie willen leveren aan VV Alkmaar. Voor volgend seizoen is het idee om de punten waar het team aan gewerkt heeft dit seizoen verder te ontwikkelen en daar dan ook profijt van te hebben".