AMSTERDAM - VV Alkmaar bleek vrijdagavond zoals wellicht van tevoren verwacht niet opgewassen tegen de vrouwen van Ajax. Toch boden de gasten prima tegenspel waarin men het een uur lang redelijk dicht hield achterin. Na de 2-0 brak er echter iets en liep de thuisploeg alsnog uit naar een ruime 5-0 zege. "Geflatteerd", aldus VV Alkmaar-trainer Mark de Vries. "Op de overwinning van Ajax valt niets af te dingen, maar 5-0 had niet gehoeven."

In een matige en rommelige eerste helft, waarin Henriikka Mäkelä voor het eerst dit seizoen onder de lat stond bij de Alkmaarders aangezien Femke Liefting met lichte klachten terugkwam van haar trip met Oranje onder 17, kwam Ajax, zonder de geschorste Stefanie van der Gragt, na een ruim half uur op voorsprong. De klutsgoal van aanvoerster Marjolijn van den Bighelaar bleek een van de spaarzame hoogtepunten van de eerste helft.

Ook in de openingsfase na de rust stond VV Alkmaar goed, loerde het op een kansje, en ging Ajax niet zorgvuldig om met de kleine mogelijkheden die het kreeg. Halverwege de tweede helft volgde de beslissing toen Nadine Noordam uiteindelijk wel de 2-0 liet aantekenen. Nog geen vijf minuten later maakte Van den Bighelaar haar tweede, ditmaal vanaf de strafschopstip, na een overtreding van Judith Roosjen. In de slotfase voerden Nikita Tromp en Chasity Grant de score vervolgens nog verder op: 5-0.

Ajax - VV Alkmaar 5-0 (1-0)
32. Van den Bighelaar 1-0
68. Noordam 2-0
72. Van den Bighelaar (pen.) 3-0