Wanneer je een willekeurig iemand vraagt wat eenzaamheid is, krijg je vermoedelijk verschillende antwoorden. Eigenlijk is dat niet zo gek, want eenzaamheid wordt weleens beschreven als een meerkoppig monster. Het treft alle lagen van de bevolking en doet al helemaal niet aan leeftijdsdiscriminiatie. Bovendien is eenzaamheid actueler dan ooit. Met name door de langlopende maatregelen rond COVID-19, wordt onze persoonlijke wereld steeds kleiner.

Uit recent onderzoek is gebleken dat één op de drie mensen zich regelmatig eenzaam voelt. De oorzaken zijn hierbij vaak gekoppeld aan ingrijpende levensmomenten zoals het overlijden. Gek genoeg is de oplossing voor het bestrijden van die eenzaamheid eenvoudiger dan je zou denken. Maar hoe los je dat dan op? Wat kunnen wij betekenen als buurman, buurvrouw, hulpverlener of familielid? Misschien is dat meer dan je denkt. Het begint met het begrijpen van alle specifieke gedachten en ervaringen die eenzame mensen (kunnen) hebben.

Het thema eenzaamheid inspireerde de IJmuidense Patty-Lou Leenheer, al 15 jaar werkzaam in de uitvaartzorg, om een podcast te maken over dit onderwerp. “Mijn rol als uitvaartondernemer houdt niet op na de uitvaart zelf.” Gewoon even luisteren naar het persoonlijke verhaal en kijken hoe je mensen kunt helpen om de draad weer op te pakken, dat hoort daar gewoon bij. “Door de verhalen te delen voor een groter publiek, hoop ik dat mensen net even dat zetje krijgen, om zelf uit de eenzaamheid te komen of anderen daarbij te helpen.”

Voor een nieuwe aflevering van de podcast is zij op zoek naar mensen die hun verhaal willen delen. Daarbij is zij vooral op zoek naar mensen in de regio, die inspiratie kunnen bieden om anderen uit de eenzaamheid te helpen. De podcasts worden gemaakt in nauwe samenwerking met Stichting Nabestaandenzorg, Stichting Buuv en de Coalitie Haarlem Ontmoet. Samen stonden zij aan de basis van eerdere afleveringen van “De 1Zaamste Podcast” en de podcastserie “Helemaal aan het Einde”. In beide podcasts worden verhalen over leven, verlies en eenzaamheid gedeeld. Met ruimte voor de lach en traan en…handige tips. Vind je het leuk om aan zo’n podcast mee te werken, bel of mail dan met Patty-Lou op 06 86 88 99 18 – info@getijdenuitvaartzorg.nl