De erehaag als verlengstuk van de uitvaartceremonie. Chris Beekman van Mea Vota Uitvaartverzorging verrijkt dit fenomeen met een primeur: een muzikale rouwrit in een stijlvolle Mini.


Chris: 'Steeds vaker rijd ik door een erehaag van buren, vrienden, kennissen als laatste groet aan de overledene. Om deze mensen meer te betrekken bij de uitvaartceremonie heb ik onze rouwmini uitgerust met een onzichtbare speakerset.'

Door de Coronabeperkingen of een kleine afscheidslocatie kan niet iedereen persoonlijk bij de uitvaart aanwezig zijn. Een sfeervolle afscheidsrit omlijst met muziek die ook te horen is tijdens de uitvaartceremonie, maakt deze groep van nabestaanden toch deelgenoot. De muzikale rouwrit wordt hierdoor onderdeel van de uitvaart.

'Muziek is heel belangrijk bij een afscheid. Een stille rouwrit is indrukwekkend, maar een laatste rit met muziek, passend bij wie de persoon was, roept veel meer op bij de betrokkenen. De rouwmini rijdt stapvoets langs waardoor omstanders bloemen of een kaart op het dak van de auto kunnen leggen, net zoals ze bij de kist zouden doen tijdens de uitvaartceremonie. Het komt ook voor dat we even stilstaan voor een afscheidsmoment bij bijvoorbeeld het huis van de overledene, of als het om een kind gaat bij de school.' vertelt Chris.

Het idee voor Minirouwauto.nl ontstond toen hij constateerde dat er voor kinderen geen passend rouwvervoer bestond. 'Een kleine kist of mand vervoeren in zo'n grote zwarte rouwauto: het lijkt een bijzaak, maar dit detail maakt het verlies voor de achterblijvers nóg indringender.' Chris kocht een witte Mini Clubman en paste deze aan op rouwvervoer. Inmiddels wordt deze auto gebruikt voor kinderen én volwassenen. De auto is met en zonder chauffeur te huur en rijdt door heel Nederland, zelfs daarbuiten. Het voordeel is dat nabestaanden er dus ook zelf mee kunnen rijden.

Een deel van de huuropbrengsten maakt Minirouwauto.nl over naar een goed doel, uitgekozen door de nabestaanden.

Minirouwauto.nl is onderdeel van uitvaartonderneming Mea Vota.