ALKMAAR - Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Op woensdagavond 24 juli neemt de Zwitserse organist Tobias Lindner het publiek mee op een drie eeuwen durende muzikale reis van Basel naar Wenen.


Verrassende muzikale vergezichten
De muzikale reis begint in Basel rond 1500 vanaf het koororgel met een dans van Hans Kotter. Vervolgens wordt Augsburg aangedaan waar muziek klinkt van Sweelinck’s collegae Erbach en Hassler. De reis verplaatst zich naar het hoofdorgel en naar München met 18e eeuwers Murschhauser en Grünberger. Vervolgens terug richting de Alpen met een stop in Salzburg waar Georg Muffat en Eberlin ons opwachten. De reis eindigt in Wenen waar u onder andere een compositie kunt beluisteren van Poglietti, die in 1683 het leven liet bij de Turkse belegering van de stad.

Over de organist
Tobias Lindner (1975) leerde orgel spelen bij Wolfgang Riegraf en Roland Götz. Als onderdeel van zijn kerkmuziekstudies studeerde hij orgel in Regensburg bij Karl Friedrich Wagner en in Freiburg bij Klemens Schnorr. Na het A-Examen in Freiburg studeerde hij af in ‘Oude Muziek’ aan de Schola Cantorum in Basel. Hij volgde zo’n 40 cursussen bij de grote namen van de orgelwereld om zo veel mogelijk facetten van het orgel en zijn muziek te leren kennen. Sinds 2002 is Tobias Lindner fulltime kerkmuzikant in Basel en geeft daar les in basso continuo en klavecimbel aan de Schola Cantorum.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!

Kaasmarktconcert vrijdag 26 juli
Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 26 juli worden de orgels bespeeld door Charlotte Marck.