HEILOO - Het befaamde BRISK Recorder Quartet brengt op zondag 8 juli het programma 'Canção'. In de Witte Kerk Heiloo nemen de vier blokfluitisten het publiek mee naar het Spanje en Portugal van de zestiende eeuw. Daarnaast klinken ook speciaal voor 'Canção' geschreven nieuwe composities, die nauw verbonden zijn met de muzikale cultuur van het Iberisch Schiereiland.

In 'Canção', wat letterlijk “liedje” betekent, laat BRISK de grenzen tussen oude en nieuwe muziek vervagen. Bovendien hebben de stukken alles te maken met vocale muziek. Met ruim veertig blokfluiten in alle soorten en maten speelt BRISK muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, zoals het Agnus Dei uit de 'Missa de Barcelona' en mooie, levendige liedbewerkingen van componisten als Coelho, Carreira, Cabézon en Victoria.
Speciaal voor 'Canção' schreven verschillende Nederlandse componisten nieuwe stukken. Zo componeerde Toek Numan een sprankelende, op Fado-muziek gebaseerde, compositie waarin de vier blokfluiten soms klapperen als castagnetten . Gijs Levelt, trompettist in de Amsterdam Klezmer Band, liet zich voor zijn stuk 'Romanze Belinfante' inspireren door de sefardische liedcultuur van de Portugese Joden.

Hoewel de stukken die BRISK in het programma 'Canção' speelt, uit heel verschillende tijdsgewrichten stammen, vormen ze toch een eenheid. Alles heeft namelijk met Spanje en Portugal te maken.
De pers prijst BRISK om zijn spatzuiver, virtuoos en expressief spel. Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen.

BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Behalve dat een concert van BRISK een waar genoegen is om te beluisteren, is het ook spectaculair om naar te kijken.