ALKMAAR - In juli, augustus en september wordt er in de Grote Kerk Alkmaar een sfeervolle serie Zomeravondconcerten gegeven. Er wordt gespeeld op het Van Covelens-orgel en het Van Hagerbeer/Schnitger- orgel. Op woensdag 18 juli om 20.15 uur wordt het concert verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk.

Programma
Stadsorganist Pieter van Dijk opent zijn concert op het Van Covelens-orgel met werken van de Amsterdamse orgelmeesters Van Noordt en Sweelinck. De prachtige 22ste Psalm laat horen welke ontwikkelingen de Nederlandse orgelkunst doormaakte ruim 30 jaar na Sweelinck’s dood. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel een koraalpartita van Bach en Mendelssohn’s virtuoze vierde Sonate. Van Mozart klinken beide Fantasieën geschreven voor een Spieluhr, een automatisch orgeltje in een uurwerk. Op dit concert zal de uiterst dramatische Fantasie in f-moll KV 608 van Mozart worden uitgevoerd. Ouverture delen worden hierin afgewisseld door twee fuga’s en een zangerig Adagio.

Over Pieter van Dijk
Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Van Dijk werkt regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Meer informatie
Het Zomeravondconcert met Pieter van Dijk is te beluisteren op woensdag 18 juli om 20.15 uur in de Grote Kerk Alkmaar. De entree bedraagt € 8; Vrienden van het Orgel en van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7.

Kaasmarktconcert vrijdag 20 juli
In de maanden juli en augustus verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 20 juli worden beide orgels eveneens bespeeld door Pieter van Dijk.