ALKMAAR - Het zomeravondconcert in de Grote Kerk Alkmaar op woensdagavond 17 augustus wordt verzorgd door de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk. Hij brengt deze avond werken van César Frank, Jean Titelouze en Francois Couperin ten gehore.

Orkestrale klankwereld
De muziek van César Franck behoort tot de hoogtepunten van de Franse 19de eeuwse muziek. Zo schreef hij in 1863 onder de titel Grande Pièce Symphonique een ware orgelsymfonie, bestaande uit diverse contrasterende delen. Zijn zwanenzang bestaat uit de Trois Chorals, lyrische stukken gebaseerd op koraalachtige thema’s. Het Premier Choral heeft een plaats in dit concert. Francks muziek is nauw verbonden met het orgeltype dat Cavaillé-Coll ontwikkelde. Franck was organist in de Parijse St. Clotilde op één van zijn fraaiste instrumenten. Stadsorganist Pieter van Dijk zal in zijn Franck vertolking een poging doen deze orkestrale klankwereld te vertalen naar het Alkmaarse orgel. Verder wordt er Franse muziek van Jean Titelouze en François Couperin gespeeld.

Kaasmarktconcert vrijdag 19 augustus
Op vrijdag 19 augustus om 12.00 en 13.00 uur wordt een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 19 augustus worden de orgels eveneens bespeeld door Pieter van Dijk.

Meer informatie en toegangskaarten
Toegang tot de Zomeravondconcerten bedraagt € 8,50 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50). Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De Kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.