Op woensdagavond 25 juli wordt het Zomeravondconcert in de Grote Kerk Alkmaar uitgevoerd door organist Roman Summereder (Wenen) en klavecinist Menno van Delft. Er wordt gespeeld op zowel het Van Hagerbeer/Schnitger orgel als op het Van Covelens orgel. Het bijzondere concert is geprogrammeerd in samenwerking met het Haarlems Orgelfestival. De organisten brengen werken van J.N. David, Albrechtsberger en Mozart.

Muzikaal pleidooi
Roman Summereder zal tijdens het orgelconcert op woensdag 25 juli een muzikaal pleidooi houden voor de muziek van J.N. David, die in Nederland nauwelijks bekend is. Menno van Delft maakte een CD met werken van Bachs’ student Müthel, waarvan hij een compositie zal laten klinken. De organisten voeren samen ook vierhandige muziek van Albrechtsberger en Mozart uit. Van laatstgenoemde de prachtige ‘Fantasie in f moll KV 594’, geschreven voor graaf Deym. Een andere dialoog vindt plaats tussen de beide orgels. Menno vertolkt een ‘Frescobaldi Ricercar’ op het koororgel en Roman plaatst daar ‘Ligeti’s hommage’ aan Frescobaldi op het grote orgel tegenover.

Roman Summereder
Roman Summereder, de laatste student van de legendarische Anton Heiller, is professor aan de Weense muziekuniversiteit. Met zijn boek ‘Aufbruch der Klänge’ maakte hij naam als specialist van orgelmuziek uit de 20ste eeuw. Zijn muzikale studie genoot hij in Wenen en Brussel; sinds 1999 is hij orgeldocent aan de Musikhochschule in deze stad. Ook maakte hij prijswinnende opnames van werken van Frank Martin, Paul Hindemith en Anton Heiller.

Menno van Delft
Menno van Delft (Amsterdam, 1963) studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. Sinds 1995 doceert Menno van Delft clavecimbel, clavichord, basso continuo en ensemble spel aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg.

Kaasmarktconcert vrijdag 27 juli
In de maanden juli en augustus verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels van de Grote Kerk. Op vrijdag 27 juli wordt het kaasmarkt orgelconcert verzorgd door Kirstin Gramlich.

Meer informatie en toegang
Het Zomeravondconcert op 25 juli begint om 20.15 uur. Toegang tot het Zomeravondconcert kost € 8,00 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00). Als vriend kan men kortingskaarten aan de deur kopen. Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis! Toegangskaarten kunnen ook worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl