ALKMAAR - De stadsorganist van Alkmaar Pieter van Dijk brengt de komende 5 jaar op het label DMP-records de complete orgelwerken van Johann Sebastian Bach uit op 10 dubbel-CDs.

In dit project speelt het Van Hagerbeer/Schnitger orgel van de Grote kerk te Alkmaar een centrale en prominente rol. Maar liefst 10 CDs zullen worden opgenomen op dit prachtige instrument dat sinds de jaren 50 van de vorige eeuw als Bach orgel wereldfaam verwierf door de grammofoonplaten van de blinde Duitse organist Helmuth Walcha.

Op zaterdag 26 januari zal Pieter de derde dubbel-CD presenteren in de Alkmaarse Grote kerk.
Deze dubbel-CD is opgebouwd rond de 18 Leipziger Choräle. Bach formeerde deze voornamelijk in Weimar ontstane koraalbewerkingen vanaf 1739 tot een verzameling. Was hij van plan een nieuwe uitgave te creëren na de publicatie van de Clavierübung III?

De verzameling heeft qua toonsoort, vorm en koraalvolgorde een willekeurige opzet, daarom is ervoor gekozen de koralen af te wisselen met de 8 kleine ‘Praeludia et Fugen’, om zo een boeiend en afwisselend programma te creëren. De tweede CD sluit af met de derde Triosonate en de Toccata en Fuga F-dur.

Voor het Rondom Bach concert heeft Pieter een keuze gemaakt uit deze 18 schitterende koraalpreludes afgewisseld met enkele van de 8 kleine Praeludien et Fugen.

Alkmaar Grote kerk zaterdag 26 januari om 16.30. Toegang is gratis, collecte bij de uitgang