ALKMAAR - Van 5 juli t/m 16 augustus staat in de Grote Kerk Alkmaar de serie 'Zomeravondconcerten' op het programma. Elke woensdagavond worden de twee wereldberoemde orgels van de imposante kerk bespeeld door bekende (internationale) organisten. Het eerstvolgende Zomeravondconcert met de titel 'Van Echofantasie tot Symfonie' wordt op woensdagavond 12 juli verzorgd door organist Frank van Wijk.


Programma

Frank van Wijk is behalve als organist van de Ruïnekerk Bergen en beheerder van het Müller-orgel in de Alkmaarse Kapelkerk ook zeer actief in het ontdekken en publiceren van ten onrechte vergeten componisten. Zo verzorgde hij een nieuwe kritische uitgave van het werk van Johannes Gijsbertus Bastiaans, de stadsorganist van Haarlem, die zijn opleiding verkreeg bij niemand minder dan Mendelssohn in Leipzig. Van Bastiaans klinkt in dit concert zijn Symphonie voor Orgel in D uit 1848. Bastiaans was een stringent voorvechter van de muziek van Bach. Voor de pauze speelt Frank werk van deze grootmeester. Het concert opent op het koororgel met de driedelige Echo Fantasia in d van Sweelinck gevolgd door variaties op het Glorialied Allein Gott in der Höh sei Ehr. Deze partita combineert muziek van meester Sweelinck met gezellen uit zijn internationale orgelklas.

Kaasmarktconcert vrijdag 14 juli

In de maand juli wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 14 juli worden de orgels bespeeld door Pim Schipper.

Meer informatie en toegangskaarten

Het zomeravondconcert van Frank van Wijk is te beluisteren op woensdag 12 juli om 20.15 uur. Meer informatie over het programma is te vinden op www.grotekerk-alkmaar.nl. Toegang tot de zomeravondconcerten bedraagt € 9 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 8) en kaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.