ALKMAAR - Ook deze zomer is in de Grote Kerk Alkmaar een mooie serie Zomeravondconcerten geprogrammeerd. Tussen 10 juli en 11 september spelen bekende organisten op zowel het Van Covelens-orgel als het Van Hagerbeer/ Schnitger-orgel. De eerste editie, op woensdag 10 juli, wordt verzorgd door organist Tjeerd van der Ploeg. Hij bespeelt beide orgels en brengt o.a. muziek uit Spanje, Italië en Oostenrijk ten gehore.


Internationaal programma

Organist Tjeerd van der Ploeg zich in diverse stijlen waaronder de Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw. Op het van Covelens-orgel klinkt werk van Correa de Arauxo en de Cabezón, muziek met een geheel eigen karakter en sfeer. Daarna op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel muziek uit Oostenrijk, eerst van de 17e eeuwse wereldburger Muffat een virtuoze Toccata waarin Italiaanse en Franse elementen zich harmonieus vermengen. Vervolgens enkele koraalbewerkingen van de laat-romanticus Franz Schmidt. Na de pauze speelt hij werken van Buxtehude. Hij besluit zijn recital met Bachs' monumentale Preludium en Fuga in e-klein BWV 548.


Over de organist

Tjeerd van der Ploeg is sinds 2002 werkzaam als organist en dirigent aan de St. Christoforus-kerk in Schagen. Zijn concertrepertoire omvat vrijwel de gehele breedte van de orgelliteratuur. Als publicist schreef hij diverse artikelen onder andere over oude Spaanse componisten, waaronder Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo en over Engelse en Franse orgelmuziek. Naast zijn werkzaamheden als organist is hij actief als gregorianist.


Entree

U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!


Kaasmarktconcert vrijdag 12 juli

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 12 juli worden de orgels bespeeld door Martin Riccabona.