HEILOO - Vocaal Ensemble Bamestra komt wederom met een fraai kerstprogramma. Uitgevoerd wordt het Kerstoratorium van Saint-Saëns. Daarnaast worden traditionele en klassieke gezongen

Het programma is opgebouwd rond het thema van Christus’ geboorte; het bestaat uit twee delen: voor de pauze brengt het koor uit het Oratorio de Noël van Camille Saint-Saëns ten gehore, na de pauze zingt Bamestra Nova kerstliederen in de klassieke en traditionele sfeer.

Het Oratorio de Noël Opus 12 schreef Saint-Saëns in 1851 toen hij nog maar net 23 jaar oud was. Dit jeugdwerk is een cantate-achtige compositie voor solisten en koor. Bamestra Nova voert het uit met begeleiding op de vleugel en op de harp.

Voor dit Oratorium baseerde Saint-Saëns zich op het kerstverhaal van het evangelie van Lucas en op teksten uit het Evangelie van Johannes, Jesaja, de Klaagliederen en de Psalmen, zoals weergegeven in de Vulgaat.

Het Oratorio de Noël bestaat uit een prelude gevolgd door negen vocale nummers. Saint-Saëns stond niet bekend als diep-religieus. Toch is het een betoverend werk geworden.
Het is geen zoetsappige kerstmuziek, maar klinkt soms heel heftig (bij de aanstormende legers van engelen) of dreigend (over samenspannende heidenen en de mens die zich verliest in ijdelheid). Elders is de sfeer in het Oratorio vol aanbidding, ijl en fragiel, smachtend, jubelend en vol belofte.

De jonge Saint-Saëns liet zich beïnvloeden door koormuziek van o.a. Bach, Händel, Mozart en Berlioz. Bij zijn Oratorio de Noël is de invloed te zien van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach en de St. Cecilia Mis van Charles Gounod.

De liederen die Bamestra Nova na de pauze zingt, hebben ook Christus’ geboorte als thema. Behalve klassieke liederen van

Bach, Berlioz, Poulenc, Cornelius, Rutter en Saint-Saëns worden ook traditionele, Engelse, Amerikaanse, Duitse en Franse Carols uit de 20ste eeuw ten gehore gebracht.

Het concert begint om 15.00 uur. De entree bedraagt € 15 (jongeren €10), inclusief consumptie. Kaarten en informatie via: www.concertenwittekerk.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij, Heerenweg 199, Heiloo.