ALKMAAR - Wonderlijke verhalen met wonderlijke melodieën: Walter Roozendaal speelt ze en de muziek vertelt ze mee.


Op deze woensdagmiddag komt een verhalenverteller naar het Kruithuisje. Met verhalen en muziek voor alle leeftijden uit vele windstreken, van Rusland tot Jiddisch met zachte klezmerklanken op de accordeon.

Kom langs, en of je als toevallige voorbijganger een paar verhalen hoort of juist heerlijk de hele middag blijft zitten: voel je welkom bij het Kruithuisje!

Walter: 'Tachtig paar wijd open ogen, ademloos genietend - aan zo'n publiek is het heerlijk verhalen vertellen. Samen met mijn accordeon, die je verleidt tot luisteren in nog diepere aandacht. Met verhalen over het Jiddische jongetje met zijn geit in de sneeuw, het Russische moedertje in het winterse bos, de schlemiel die de kou te slim af denkt te zijn — een bonte stoet bijzondere figuren komt tot leven en trekt voorbij. Sommige verhalen zijn van lang geleden, andere zijn gloednieuw, en allemaal hebben ze aan jong en oud iets te bieden.'

Acteur en regisseur Walter Roozendaal begon zijn loopbaan als volksmuziek spelende onderwijzer en opleider van docenten werelddans. Beweging, muziek en kinderen zijn ook in het theater zijn hele leven sleutelbegrippen gebleven. Hij volgde de dagopleiding aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar en studeerde daarna verder bij regisseur Arend Hauer.

Vanaf 1983 werkte 34 jaar hij aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij regisseerde daar educatief muziektheater en gaf voordrachts- en presentatielessen aan zangsolisten. Vanuit deze ervaring schreef hij voor musici en koren het Handboek Podiumpresentatie. Over dat onderwerp geeft hij workshops en regie, ondertussen aan meer dan 150 koren in Nederland en België.

Walter Roozendaal treedt op als soloacteur met verhalenvoorstellingen, waarbij hij zichzelf begeleidt op de accordeon met volksmuziek uit vele landen. Zijn nieuwste familie- en schoolvoorstelling is "De Verhalen van de Tweelingbroers" naar Tonke Dragt (Uitg. Leopold). Daarnaast leidt hij collegavertellers op, en regisseert schoolconcerten, koren en muziektheater.