ALKMAAR - Op dinsdag 8 oktober vindt traditiegetrouw Alkmaar Ontzet plaats. Op deze dag viert Alkmaar zijn vrijheid en wordt op een feestelijke manier aandacht gegeven aan een uniek stukje Alkmaarse geschiedenis. Ook in de week voorafgaand 8 oktober vinden verschillende voorstellingen en activiteiten plaats. Een week vol gezelligheid voor jong en oud!Hoe het begon..

In 1573 wil Nederland onafhankelijk worden van Spanje, maar daar denken de Spaanse overheersers anders over. Ze omsingelen Alkmaar op 21 augustus, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. Dát laten de Alkmaarders niet zomaar gebeuren. Ze barricaderen de stadspoorten, steken de dijken door en heten de Spanjaarden vanaf de stadswallen welkom met kokendhete teer. De Alkmaarders houden net zo lang stand tot de Spanjaarden op 8 oktober afdruipen.

Het programma

De ‘8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet’ is dé organisatie die al jaren diverse activiteiten organiseert voor jong en oud. Denk aan klassiekers zoals de zuurkoolmaaltijd, lampionnenoptocht en de lasershow. Maar ook vernieuwde evenementen zoals de Minikoraal Alkmaar en polsstokverspringen. De festiviteiten staan ieder jaar in het teken van herdenken en vieren.

Naast de activiteiten van de 8 October Vereeniging presenteert Theater Vrij Zijn de voorstelling ‘Don Frederik’, de vurige Spaanse versie van het Alkmaar Ontzet met paarden en acteurs. Ook vind je meerdere Ontzetfeesten op het Ritsevoort en in de Koorstraat, De Brug Ontzet op de Plattestenenbrug, Vrijstaat Festival in HAL25 en zorgen de cafés in Alkmaar voor een muzikaal programma.

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Kom dan op 8 oktober naar Stedelijk Museum Alkmaar. De Spaanse soldaat treedt op, je kunt je eigen wapenschild of geuzenpenning ontwerpen en met leuke opdrachtkaarten de verschillende tentoonstellingen bezoeken. Extra leuk: het museum is op 8 oktober gratis toegankelijk.


Voor wie zijn de Victoriefeesten?
Alkmaarders, niet-Alkmaarders en iedereen die zich verbonden voelt met Alkmaar is welkom. De Victoriefeesten zijn vrij toegankelijk. Houd voor het programma en het laatste nieuws over de Victoriefeesten de site www.victoriefeesten.nl en de Facebookpagina in de gaten.