ALKMAAR _ Van 29 september tot en met maandag 8 oktober viert Alkmaar de Victoriefeesten. Een week waarin Alkmaar zijn vrijheid viert en waar, op een feestelijke manier, aandacht wordt gegeven aan een uniek stukje Alkmaarse geschiedenis.


Hoe het begon..
In 1573 wil Nederland onafhankelijk worden van Spanje. Daar denken de Spaanse overheersers anders over en omsingelen Alkmaar op 21 augustus, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. Dát laten de Alkmaarders niet zomaar gebeuren. Ze barricaderen de stadspoorten, steken de dijken door en heten de Spanjaarden vanaf de stadswallen welkom met kokendhete teer. De Alkmaarders houden net zo lang stand tot de Spanjaarden op 8 oktober afdruipen.

Het programma
Zo is in Alkmaar de victorie begonnen. De victorie vieren de Alkmaarders nog ieder jaar op 8 oktober met ‘Alkmaar Ontzet’. Ook dit jaar wordt dit gevierd in de week voorafgaand 8 oktober met meerdere festivals en activiteiten. De ‘8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet’ organiseert al vele jaren diverse festiviteiten in de stad Alkmaar met klassiekers zoals de zuurkoolmaaltijd, de optocht, het Ontzetfeest en de afsluitende lasershow. De festiviteiten staan ieder jaar in het teken van herdenken en vieren.

Ook mag je het historisch theaterspektakel Victorie! van 3 tot en met 6 oktober niet missen. In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchtige geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog tot leven met professionele acteurs, een liveband en een leger aan figuranten. Daarnaast vinden de meerdaagse muziekfeesten ONTZETtend Alkmaar op de Paardenmarkt, de Brug viert Ontzet op de Platte Stenenbrug en de Ontzetfeesten op het Ritsevoort en Koorstraat weer plaats. Een week vol gezelligheid voor jong en oud!

Voor wie zijn de Victoriefeesten?
Alkmaarders, niet-Alkmaarders en iedereen die zich verbonden voelt met Alkmaar is welkom. De Victoriefeesten zijn grotendeels vrij toegankelijk. Houd voor het programma en het laatste nieuws over de Victoriefeesten de site www.victoriefeesten.nl en de Facebookpagina in de gaten.