ALKMAAR – Op vrijdag 1 mei kunnen liefhebbers van Americana, country, bluegrass en southern rock terecht bij Podium Victorie voor de eerste editie van het Blue Heart Festival. Zes hedendaagse vertolkers van deze invloedrijke genres nemen je mee op een muzikale reis vol songs om te koesteren. Headliner is Ilse DeLange. De zangeres leverde in 2019 het prachtige, ongepolijste album ‘Gravel & Dust’, in samenwerking met niemand minder dan haar muzikale held uit Nashville: T-Bone Burnett.

Festival
Vanaf 16:30 betreden Amerikaanse, Britse en Nederlandse muzikanten afwisselend het podium in de grote en kleine zaal. Eén ding hebben ze gemeen: ze maken muziek die recht je hart binnenwandelt. Ongepolijste, rauwe songs zonder opsmuk, de muzikant en verhaal staan centraal. Natuurlijk mag de BBQ niet ontbreken op dit festival. Voor 15 euro kunnen bezoekers van het festival eenvoudig online een vlees, vis of vegetarisch BBQ ticket kopen. Op de avond zelf is er beperkt plaats en kost een maaltijd 17,50.

Line-up
Ilse DeLange
Geen woord te veel, geen noot om de noot. Met ‘Gravel & Dust’ heeft headliner Ilse DeLange een fraai, ingetogen album afgeleverd. Hiervoor reisde ze af naar Nashville om een samenwerking aan te gaan met niemand minder dan 13-voudig Grammy winnaar T-Bone Burnett. Het resultaat: een prachtig ongepolijst, puur album waarbij elk akkoord en iedere zin dienstbaar is aan de zuidelijk Amerikaanse sfeer van ingetogen melancholie.

Hannah Williams & The Affirmations (UK)
De Britse zangeres Hannah Williams is gezegend met een krachtig, soulvol stemgeluid waar een heerlijk rauw randje aan kleeft. Haar grote doorbraak kwam toen Jay-Z haar benaderde met de vraag of hij haar track mocht gebruiken voor de titelsong van zijn album: '4:44'. Vorig jaar verscheen het album ’50 foot Woman’, waarop de frontvrouw en haar band wederom alles uit de vocale kast halen. Grootheden uit de soulscene zoals Sharon Jones en Charles Bradley prezen reeds haar zangtalent. Na festivals als North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole en Into The Great Wide Open, is het nu de beurt aan Alkmaar.

Shadwick Wilde (Quiet Hollers) (USA)
Shadwick Wilde maakt onderdeel uit van de The Quiet Hollers, maar heeft sinds 2010 ook een indrukwekkende solo carrière. In 2020 verscheen de single ‘Rain’, een verhaal geïnspireerd door Greta Thunberg en de klimaatcrisis. Binnenkort zal een compleet album verschijnen. Wilde komt met een prachtige solo set naar Blue Heart Festival, maar de kans is heel groot dat er ook nummers van The Quiet Hollers voorbij komen.

Hans Hanneman
Gezegend met een laag, ruig en krachtig stemgeluid vertrekt Hans Hanneman na een korte episode op de Tilburgse Rockacademie op zijn 20e naar Dublin om daar als barpianist en organist van een gospelkoor zijn brood te verdienen. Terug in Nederland werkt hij onder andere met Krezip en Douwe Bob en verschijnen er drie singles. In 2019 meldt hij zich met succes aan voor deelname aan The Voice. Met hulp van goede vrienden JP Hoekstra en Matthijs van Duijvenbode brengt Hans nu een berg prachtige songs.

Jason Ringenberg (USA)
Na een periode van afwezigheid is Jason Ringeberg terug en hoe! De countrypunk held, o.a. bekend van Jason & the Scorchers, levert met succes een compleet nieuw album getiteld ‘Stand Tall’. Eindelijk komt hij weer eens naar Europa en uiteraard zal hij Blue Heart Festival niet overslaan.

Kevn Kinney (USA)
Countryrock veteraan Kevn Kinney speelde vorig jaar met zijn band Drivin’ N’ Cryin’ in Victorie. Deze Amerikaanse singer-songwriter is verantwoordelijk voor een van de pareltjes uit de jaren negentig: het album ‘Macdougal Blues’. Kevn is uiterst productief en brengt al jaren van tijd tot tijd soloalbums uit die hij soms zelf produceert maar ook wel eens door bevriende muzikanten als Peter Buck van R.E.M. of Warren Haynes.

Het Blue Heart Festival vindt plaats op 1 mei tussen 16:00 en 00:30. Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op www.podiumvictorie.nl.

Online link: http://bit.ly/BlueHeartVic