ALKMAAR - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Bezoekers nemen een kijkje nemen op het voormalig vliegveld Bergen. Bunkermuseum Jansje Schong vertelt meer over de Tweede Wereldoorlog in Egmond aan Zee. De bunker in het centrum van Alkmaar gaat voor het eerst open tijdens Bunkerdag.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Vele bewoners waren gedwongen te evacueren voor de aanleg van Atlantikwall. Huizen en goederen werden in beslag genomen en op bevel van de bezettende macht werden ruim 170 gebouwen in Egmond gesloopt. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar een belangrijke plek voor de Duitse bezetter in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust.

Bunkerdag in Egmond, Bergen en Alkmaar
In de duinen bij Boulevard Noord in Egmond aan Zee is een voormalig Duitse munitiebunker open voor publiek. De bunker bestaat uit twee kleine kamers met vitrinekasten vol interessante collectie. Je hoort er de verhalen over het leven van gewone Egmonders, de grootscheepse evacuatie, het verzet en de 1000 hier gelegerde Duitse soldaten. De historische voertuigen van Keep Them Rolling rijden de bezoekers een rondje door het dorp. Een stukje verderop kun je het voormalig vliegveld Bergen bezoeken. Het militaire vliegveld is in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal licht uitgevoerde bunkers gebouwd. Neem een kijkje in het Vliegveldmuseum, de voormalige Befehlstand en bij W.N. 7, het bunkerdorp ten noorden van het vliegveld. Bijzonder is dat in de Befehlstand de tafel en stoelen staan die in Hotel de Wereld zijn gebruikt tijdens de Duitse capitulatie. In Alkmaar gaat voor het eerst de communicatiebunker 616 open tijdens Bunkerdag. Deze bunker diende voor de reparatie en onderhoud van de Duitse telefoonlijnen en -verbindingen in en rond Alkmaar. Binnen konden zes soldaten verblijven. Vrijwilligers van het Bunkermuseum Alkmaar vertellen er meer over.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.