HEILOO - Oorspronkelijk is de compositie een orkestwerk dat bestaat uit een inleiding, 7 langzame sonata’s, in feite symfonische bewegingen, gebaseerd op Jezus’ zeven laatste woorden aan het kruis, en een afsluitend Presto (Il Terremoto- de aardbeving). Haydn arrangeerde zelf de versie voor strijkers, die een parel in zijn strijkkwartetrepertoire is geworden.

De verbindende teksten worden ook wel door zangers uitgevoerd, maar het Van Dingstee Kwartet blijft dicht bij de oorspronkelijke versie met een spreker, die zijn eigen vorm heeft gegeven aan deze liturgische tekst: Pieter van der Woel. Hij is in Heiloo geen onbekende. Hij is theoloog, voorganger en intens met muziek bezig, als zanger, toetsenist en restaurateur van oude klavierinstrumenten. Zijn onconventionele maar verrassende en tot het hart sprekende stijl van preken heeft hem in Zaandam tot een geliefd voorganger gemaakt. Ook in Heiloo is hij enkele malen in die rol te horen geweest. De verbinding van bijbelse en menselijke waarden met muziek ligt hem na aan het hart en maakt hem tot een vanzelfsprekende keuze voor deze rol in Haydns meesterwerk.

Van Dingstee Kwartet is een toonaangevend strijkkwartet. Het werd in de pers veelvuldig geprezen om vloeiend samenspel, sublieme klankvorming, gedrevenheid en temperament. In de pers werden de concerten van het kwartet veelvuldig geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament. Een intensief en direct contact met het publiek is een belangrijk kenmerk van het Van Dingstee Kwartet. Niet alleen via de muziek, maar ook in de vorm van programmatoelichtingen, lezingen en cursussen, deelt het kwartet de liefde voor het strijkkwartet met het publiek.

De uit één gezin afkomstige violiste Ingrid van Dingstee en cellist Ewout van Dingstee zijn de oprichters en naamgevers van het kwartet. Twee vaste leden van het Kwartet zijn thans helaas niet in staat om te spelen. Voor hen zijn echter uitstekende vervangers gevonden: altvioliste Suzanne Dijkstra wordt vervangen door haar voorgangster, Helena van Tongeren, die jarenlang deel uitmaakte van het kwartet en tweede violiste Marjolein van Dingstee wordt vervangen door Philip Dingenen, 1ste violist uit het NedPhO.

U kunt voor dit concert reserveren via www. concertenwittekerk.nl, of door te mailen naar info@concertenwittekerk.nl, of door 06 45184525 te bellen.

Kaarten á €15 zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Witte Kerk of bij de Schrijverij, Heerenweg.