ALKMAAR- Hier vindt je het volledige programma van TAQA Theater De Vest van dag tot dag in maart.

Vrijdag 1 maart

 • 20.15 uur
 • Tarikh Janssen, Keja Kwestro e.a. – Marvellous (16+)

Na het overdonderende ‘Watskeburt?! - de musical’ komen dezelfde makers met ‘Marvellous’, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld. Hoe klinkt dat! In deze muzikale, grappige, spannende én ontroerende ode aan het superheldengenre wordt de vraag gesteld wat het inhoudt om een superheld te zijn. En natuurlijk gebeurt dat met een flinke knipoog naar de succesvolle superheldenfilms met al die types met een cape. Want superheld zijn in deze tijd is geen pretje. Je speelt jezelf niet meer zo gemakkelijk in de kijker als vroeger. Destijds haalde je de krant, maar kranten leest niemand meer. Onze superhelden hebben hun capes aan de wilgen gehangen en werken op een slaapverwekkend kantoor. Uit frustratie over dit saaie grijze bestaan, creëren ze een Supervillain die alleen zij kunnen verslaan. Denken ze… Alles wat we kennen uit de superheldenfilms wordt uit de kast gehaald: vliegen, vlammen, ijs en explosies. Dat kan natuurlijk niet, maar we doen het toch!
Toegang: € 29,50

 • 20.30 uur
 • Sjors van der Panne – Theatertour 2018 – 2019

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 2 maart

 • 20.15 uur
 • Huub Stapel, Johanna ter Steege e.a. – De Waarheid / Florian Zeller

Florian Zeller is een van de getalenteerdste jonge Franse hedendaagse roman- en toneelschrijvers. Hij won al belangrijke toneelprijzen en onlangs konden we al genieten van zijn stuk ‘De Vader’, met Hans Croiset. ‘De Waarheid’ is een ander hoogstandje uit Zellers oeuvre. Regisseur Gijs de Lange heeft een prachtige cast met Huub Stapel, Johanna ter Steege, Nanette Edens en Ruurt De Maesschalck tot zijn beschikking voor deze hilarische en tegelijk pijnlijke komedie over liefde, lust en ontrouw. Michel heeft een affaire met Alice, de vrouw van zijn beste vriend. Alice wordt verteerd door twijfel en schuldgevoel en wil alles opbiechten, maar Michel kan goed leven met de leugens. Tijdens een stiekem weekend samen komt de onvermijdelijke confrontatie: moeten ze de rest van hun leven liegen tegen hun partners, kiezen ze voor elkaar of krabbelen ze terug? Een spannend stuk, waarin Zeller de knellende banden van huwelijkse trouw haarscherp laat zien.
Toegang: € 32,50

 • 20.30 uur
 • Pepijn Schoneveld – Stante Pede

Pepijn Schoneveld is er weer. Nu, in het theater. Nou ja, niet nu, als in op dit moment. Nu zit hij achter zijn computer en leest wat de pers allemaal voor moois over ‘Stante Pede’ schrijft. NRC Handelsblad bijvoorbeeld is te spreken over zijn “sterke timing en soepele publieksinteractie. Schoneveld komt scherp uit de hoek en laat zien een talentvolle comedian te zijn.” In zijn nieuwe show vertelt Pepijn hoe hij in het nu probeert te leven, maar daarbij wordt gehinderd door ‘de apen in zijn hoofd’. Was hij maar een kind. Of desnoods een hond, verlost van alle angsten en gedachten die hem plagen. Cabaret.nl vatte het resultaat mooi samen: “Herkenning in een luchtig jasje.”
Toegang: € 17,50

Zondag 3 maart

 • 14.30 uur
 • Cor Bakker, Jacques Klöters e.a. – De Gouden Jaren

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

 • 16.00 uur
 • Zin op Zondag
 • Met Arnon Grunberg, Henk Haenen, Frank Meester, De Kift en verse soep!

Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van ‘Vriend en vijand’. Schrijver Arnon Grunberg betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek. De gast voor het diepte-interview met filosoof en presentator Frank Meester is Henk Haenen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep. Het klinkt goed om te streven naar wereldvrede en alle mensen als broeders of zusters te zien, maar kan de mens eigenlijk wel zonder vijand? Komt onze vriendelijke houding niet gewoon voort uit gemakzucht? Zonder vijand hoef je immers niet meer te vechten en daar hebben de meeste van ons geen zin in. Tegelijkertijd zien anderen ons wel als vijand. Moeten wij daarom niet ook onze vijanden kiezen en in het uiterste geval bereid zijn tegen ze te vechten? Hebben we misschien zelfs een gemeenschappelijke vijand nodig om überhaupt een hechte gemeenschap te kunnen vormen?
Toegang: €15

 • 19.00 uur
 • TangoArt- Tango Salon Las Campanas

Iedere eerste zondag van de maand wordt in de Plein Zaal de Tango Salon Las Campanas georganiseerd door Stichting TangoArt Alkmaar. Er wordt gedanst op traditionele tangomuziek, op de fijne vloer van de sfeervolle Plein Zaal. Een ieder die van tangodansen houdt is welkom. De tijd is van 19.00 uur - 22.30 uur. Toegang € 10,00 aan de deur. Ingang via Grand Café Klunder. Voor meer informatie over de tangosalon: www.tangoart.nl en bezoek de Facebookpagina’s van Las Campanas of TangoArt Alkmaar.
Toegang: €10

Dinsdag 5 maart

 • 20.00 uur
 • Van Foreest Publiekslezing – Ineke Sluiter (Grote Kerk Alkmaar)

Kunnen wij uitspraken doen over de (sociale) psychologie van de antieke wereld? En kunnen we daar moderne categorieën en diagnoses bij gebruiken? Had Achilles niet gewoon ‘een kort lontje’, maar was hij een geval van posttraumatisch stress syndroom? Is één van de stukken van Sophocles een anticipatie van Stanley Milgrams infame experimenten over gehoorzaamheid aan autoriteiten? In deze lezing onderzoeken we niet alleen het bestaan van antieke oorlogstrauma’s, maar ook de ruimere vraag of moderne ideeën over cognitie ons kunnen helpen toegang te krijgen tot de wereld van de Grieks-Romeinse oudheid.

Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en Akademiehoogleraar vanwege de KNAW (waarvan zij tevens de huidige vicepresident en president-elect is). Zij publiceert over antieke ideeën over taal en waarden en normen in het publieke debat in de oudheid. Zij leidt het onderzoekprogramma ‘Anchoring Innovation’, waarvoor de Nederlandse classici een zogenaamde Zwaartekracht-subsidie ontvingen als enige programma uit de Geesteswetenschappen. In 2010 won zij de Spinozapremie. Zij is Fellow van de British Academy en lid van de Academia Europaea.

Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.
Toegang: € 7,50

Woensdag 6 maart

 • 20.15 uur (19.30 uur voorspel in 300 seconden)
 • Orkater – 237 redenen om door te gaan

Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte hebben er dringend behoefte aan om de balans op te maken. Ze zijn allebei dik in de vijftig en hoe gaan ze daarmee om? Waar staan ze in het leven? Welke rol willen ze nog spelen? Hoe willen ze herinnerd worden? En welke plaatjes moeten er gedraaid worden op hun allerlaatste feestje? Op zoek naar antwoorden leggen Geert en Leopold elkaar het vuur na aan de schenen. Op dezelfde persoonlijke en herkenbare manier als in hun veelgeprezen ‘237 redenen voor seks’ delen ze vileine speldenprikken uit en steggelen ze over de dood. Waar de een de dood ziet als deel van het leven, bezweert de ander haar door allerlei doelen te stellen. Terwijl ze plaatjes draaien van overleden helden en leeftijdgenoten, associëren de mannen er luchtig op los. Regisseur Michiel de Regt laat Lageveen en Witte doen waar ze goed in zijn: een theatrale versie spelen van zichzelf. “Alles klopt aan deze voorstelling. Een juweeltje.” (Theaterkrant *****).
Toegang: €25

Donderdag 7 maart

 • 20.15 uur (19.30 uur Muziekcafé)
 • Nederlands Philharmonisch Orkest – Marc Albrecht dirigeert Beethoven 6

Beethoven was dol op de natuur. In Symfonie nr. 6 die hij de titel ‘Pastorale’ meegaf, neemt hij ons mee naar de bloemen, beekjes en vogels die hij zo liefheeft. Maar als het weer omslaat, is het natuurgeweld van een razende storm overweldigend. Het daarop volgende ‘lied’ van de herder is een van de meest indrukwekkende finales van al Beethovens symfonieën. Max Bruch, onsterfelijk geworden door zijn Vioolconcert nr. 1, was duidelijk in zijn element als hij voor viool en orkest schreef, getuige de Schotse Fantasie. Bruch weet de aaneenschakeling van Schotse volksliedjes tot een coherent quasi-vioolconcert te smeden. Met James Ehnes heeft het stuk een droomvertolker.
Toegang: €35 ; (CJP en jongeren tot 30 jaar €15)

 • 20.30 uur
 • Nasrdin Dchar – JA

Tussen de avond dat Nasrdin zijn vrouw ontmoet in de Marina Bar en de dag dat ze trouwen, zit vijftien jaar. Waarom heeft het zo lang geduurd als hij bij de eerste kennismaking al weet dat zij de ware is? Net als in zijn succesvolle solovoorstellingen ‘Oumi’ (over zijn moeder) en ‘DAD’ (over zijn vader en het vaderschap) neemt acteur Nasrdin Dchar het publiek in ‘JA’ mee op een reis. Die scheert langs continenten en culturen, maar het is vooral zijn eigen zoektocht naar volwassenheid, met als universele kern de liefde. Want die kan alles overwinnen. Toch? In dezelfde persoonlijke stijl als de voorstelling DAD – officiële juryselectie Theaterfestival 2017 – laat Dchar zien hoe hobbelig het pad van de liefde kan zijn, wat trouwen teweeg brengt in een mensenleven en hoe je uiteindelijk met een licht hart ‘JA!’ kunt zeggen.
Toegang: €22,50

Vrijdag 8 maart

 • 20.00 uur
 • Mondiavisueel live multimedia theatershow – Ik kan vliegen

Piloot Jeroen Komen doet wat maar weinigen doen. Met zijn eigen vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Hij ontmoet bijzondere mensen op afgelegen plekken, ontsnapt aan allerlei gevaren, maakt duizenden luchtfoto’s, beleeft bijzondere avonturen en zoekt letterlijk de grenzen van de vrijheid op. Jeroen Komen vertelt op ‘bevlogen’ wijze vele anekdotes aan de hand van spectaculaire luchtfoto’s.
Toegang: €27; €23

 • 20.15 uur
 • Roué Verveer – Heppie De Peppie

Roué Verveer behoort tot de grote jongens in cabaretland. De zalen zitten vol, zijn big smile spat regelmatig van het tv-scherm en hij heeft met zijn boek ‘Waarom? Daarom!’ een bestseller op zijn naam staan. Zijn gloednieuwe show ‘Heppie De Peppie’ belooft weer op-en-top Roué te worden: een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen, slimme improvisaties en zelfspot. “Een show van Roué Verveer is als een weerzien met een populaire oom op de verjaardag van oma: hij praat je in geuren en kleuren bij over wat hij heeft meegemaakt, er valt veel te lachen en er wordt af en toe een maatschappijkritische noot gekraakt.” (de Volkskrant). Toegang: €24

Zaterdag 9 maart

 • 19.00 uur
 • Theater Rotterdam – Hamlet, de familievøørstelling / Don Duyns (8+)

Het zit de Deense puberprins Hamlet niet echt mee. Hij raakt zijn pa kwijt, zijn oom trouwt met zijn moeder, zijn vriendinnetje Ophelia begrijpt hem niet meer en een aantal van z’n vrienden is echt niet meer te vertrouwen. Voeg daar een nachtelijk bezoek van een geestverschijning aan toe en je hebt een jonge prins die voor een flinke uitdaging staat. Van een vrolijke surfboy met goed haar, verandert hij in een sombermans met woedeuitbarstingen. En… we verklappen het alvast, bijna iedereen gaat dood. Maar geen zorgen: we houden het gezellig, want Pierlala en Ger Geraamte zijn jullie gastheren! Na succesvoorstellingen als ‘Woef Side Story’, ‘Snorro’, ‘De Gelaarsde Poes’ en ‘Lang en Gelukkig’ brengt regisseur Pieter Kramer nu Shakespeares stuk-der-stukken. Een theatraal feest vol haastverkledingen, kolderieke knokpartijen en swingende songs. Waar je bij moet zijn. Of niet te zijn. Nee, wees er maar bij.

Deze voorstelling is genomineerd voor de Zapp Theaterprijs.
Toegang: €25; Kind €20

 • 19.00 uur
 • THE BACH CHOIR & ORCHESTRA of the Netherlands - Matthäus Passion J.S. BACH

De Matthäus Passion geldt in Nederland als de favoriete compositie in de passietijd. Dirigent Pieter Jan Leusink geniet de reputatie van een onuitputtelijke passie in zijn uitvoeringen welke de compositie helemaal tot zijn recht laat komen voor de luisteraar. De integrale Matthäus Passion 40 x uitvoeren, een ware Bachmarathon. Nooit eerder presteerde een gezelschap dit in Nederland, of zelfs ter wereld. De jaarlijkse traditie in Het Koninklijk Concertgebouw is verankerd bij het Nederlandse publiek waardoor het gezelschap o.l.v. Leusink dit jaar 9 maal optreedt in de Grote Zaal. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands zijn specialisten in het uitvoeren van deze compositie. The Bach Orchestra of the Netherlands bespeelt authentieke instrumenten uit Bachs tijd en behoort tot de top van Europese barokorkesten. The Bach Choir of the Netherlands wordt geroemd om haar dynamische en expressieve klank.
Toegang: € 49,95

 • 20.30 uur
 • Henry van Loon – Onze Henry

Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zondag 10 maart

 • 14.30 uur
 • Theater Rotterdam – Hamlet, de familievøørstelling / Don Duyns (8+)

Zie zaterdag 9 maart

Dinsdag 12 maart

 • 14.00 uur
 • Joke Bruijs featuring Musica Extrema – Café Du Monde (dinsdag matinee)

Elk land en elke tijd kent zijn eigen levenslied. Liederen met een lach of een traan, waarin de emoties van een volk doorklinken. Maar wat hebben ze gemeen? Ze vertellen over liefde, romantiek en geluk, maar misschien nog wel vaker over de schaduwkant van het bestaan, over gebroken harten, heimwee en ellende, eigenlijk over alles wat een mens op zijn levenspad kan tegenkomen. In ‘Café Du Monde’ worden de bekendste levensliederen uit de wereld gezongen. Chanson, schlager, copla, blues, fado en smartlap; ze komen allemaal voorbij. Luister naar de dichters van het leven in ‘Café Du Monde’!
Toegang: € 18

 • 19.30 uur
 • NTjong / Het Nationale Theater – REVOLUTIONS (12+)

De Toekomst. Er is geen minister-president meer, maar een CEO. Iedereen heeft z'n eigen persoonlijke hologram-assistent en meer streams en experiences dan hij kan wensen. We zijn gelukkiger dan ooit. Zeggen ze. Maar drie jonge rebellen voelen zich niet thuis in deze wereld van schermen en hologrammen. Drie jonge rebellen voelen dat er iets niet klopt aan hun wereld, gaan op onderzoek uit en ontdekken hun ware roeping. Ze zijn uitverkoren om de revolutie te ontketenen. Om alles te veranderen. Maar hoeveel zijn ze echt bereid om op te offeren? ‘REVOLUTIONS’ is een zenuwslopende science fiction thriller, gesitueerd in een dystopische toekomst. Over controle en macht. Massasurveillance en mediadominantie. Over moed, en strijdvaardigheid en alles wat er nodig is om de macht omver te werpen en een nieuwe wereld te beginnen.
Toegang: € 16,50

Woensdag 13 maart

 • 20.15 uur
 • Scapino Ballet Rotterdam & Michiel Borstlap – Pas de Deux

Na een succesvolle tour, lovende reacties én een nominatie voor de Zwaan – de Nederlandse Oscar van de dans – voor danseres Jozefien Debaillie is ‘Pas de Deux’ terug in het theater. In de choreografie van Ed Wubbe is de livepianomuziek van Michiel Borstlap de motor voor de dans. ‘Pas de Deux’ is een dansconcert waarin twee werelden samenkomen. De muziek van Michiel Borstlap is kristalhelder en imposant door haar eenvoud en harmonie. De dans van Wubbe is expressief, ontregelend en dynamisch. Het samenspel én de confrontatie tussen beiden levert een fascinerende voorstelling op. Het ene moment lichtvoetig en sereen, het andere gepassioneerd en opwindend. Het warme pianospel van Borstlap krijgt een diepere betekenis door de dans, die verder geen verhaal nodig heeft. “Bijzonder aangenaam, lichtvoetig, sereen en contemplatief.” (de Volkskrant ****)
Toegang: € 26

Donderdag 14 maart

 • 20.30 uur (na afloop: Freud in de foyer)
 • Toneelschuur Producties / Nina Spijkers – Het temmen van de feeks/ Shakespeare

Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Vrijdag 15 maart

 • 20.15 uur (inleiding 19.00 uur)
 • Nederlands Kamerkoor – Vergeten. Een concert over dementie

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht. Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend. De machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is helaas dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu, vijf jaar na Lieuwes dood, stellen we ons met muziek de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en waar begint het universum? Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.
Toegang: € 26

 • 20.30 uur
 • Fresku – Voordat het te laat is

Wie zijn debuut ‘Welkom bij de Fresku Show’ heeft gezien, weet dat Fresku behalve een creatieve duizendpoot ook een geboren verhalenverteller is. Verrassing is zijn belangrijkste wapen. Net als hij je heeft meegesleept in een kwetsbaar en hartverscheurend verhaal, duikt er een absurd typetje op – patserrapper Gino Pietermaai of de volkse racist Willy Keurig – dat je met een hilarische en schaamteloze monoloog op het andere been zet. Fresku heeft nog heel veel onnavolgbare gedachtespinsels en fantastische verhalen voor je in petto: over vaderschap, liefde en mannelijkheid bijvoorbeeld. Daarom moest er een nieuw programma komen. ‘Voordat het te laat is’.
Toegang: € 22,50

 • 20.15 uur
 • Muziektheatergezelschap Scala – The Wiz

Scala komt meT de wervelende feelgood musical ‘The Wiz’ met de beroemde nummers zoals “A Brand New Day”. The Wiz gaat over Dorothy die de weg kwijt is in het land van Oz en op zoek gaat naar de Wizard of Oz die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een Vogelverschrikker zonder verstand, een Blikkenman zonder hart en een Leeuw zonder moed. Samen gaan ze verder en zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en bovenal zichzelf. Speciaal voor deze voorstelling biedt Grand Café Klunder een heerlijk 3-gangen Wiz Menu aan voor € 25,00 per persoon. Een kindermenu is ook mogelijk (à la carte). Reserveren kan via 072-548 98 98 of via de website o.v.v. "Wiz menu".
Toegang: € 19,50 ; Kind € 14,50

Zaterdag 16 maart

 • 20.15 uur
 • Meesterpianist Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi (1970) zit al ruim 35 jaar in het vak, een periode waarin hij uitgroeide tot Nederlands succesvolste pianist. Op zijn albums en tijdens concerten wisselt hij onsterfelijke miniatuurtjes uit de pianoliteratuur veelal af met virtuoze bewerkingen van filmsoundtracks en muzikale kaskrakers. Vooral het negentiende-eeuwse romantische repertoire van Liszt en Chopin is bij hem in perfecte handen. Soerjadi houdt het programma dat gespeeld wordt meestal tot op het laatste moment geheim, maar door een pianist van zijn kaliber is het natuurlijk heerlijk om verrast te worden. Tijdens het concert licht Soerjadi de werken toe, neemt hij je mee in zijn muzikale belevingswereld, en deelt hij de schoonheid van klassieke muziek en zijn passie voor de piano met zijn publiek.
Toegang: € 26

 • 20.30 uur
 • Jan Beuving & Patrick Nederkoorn – Leuker kunnen we het niet maken

Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.
Toegang: € 21,50

 • 19.30 uur
 • Dansklooster – Ecstatic Dance

Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Meer info kan je lezen op http://ecstaticdancealkmaar.nl
Toegang: € 15

 • 20.15 uur
 • Muziektheatergezelschap Scala – The Wiz

Zie vrijdag 15 maart

Zondag 17 maart

 • 12.00 uur
 • Koffieconcert met een Duitse bariton – Martin Hässler zingt Schubert

De Duitse bariton Martin Hässler won niet voor niets de Best Singer’s Award in Londen. Met Schuberts Die schöne Müllerin laat hij opnieuw horen inmiddels een van de grote jonge vocalisten te zijn. Martin Hässler wordt internationaal geprezen vanwege zijn stem en zijn charisma. Ook tijdens de vocalistenconcoursen van Thomas Quasthoff en Gerald Moore gooide de Duitse bariton hoge ogen als prijswinnaar in de Liedcompetitie. Nu komt Hässler naar Alkmaar. De ongekend mooie en complete cyclus live meemaken is een gebeurtenis van de eerste orde. Kom luisteren naar een van de nieuwe grote baritons als hij zich waagt aan Schuberts meesterlijke liederencyclus Die schöne Müllerin. De even begenadigde als jonge Somi Kim begeleidt hem op piano.
Toegang: € 15

 • 14.15 uur
 • Muziektheatergezelschap Scala – The Wiz

Zie vrijdag 15 maart

Dinsdag 19 maart

 • 20.15 uur
 • Thomas Acda – Motel

Sinds het stoppen van Acda en de Munnik broeit bij Thomas Acda het idee om een solovoorstelling te maken, maar steeds kwamen er andere interessante dingen voorbij: de regie van twee films, het schrijven van een boek en de liedteksten en muziek voor ‘De Marathon’. Het afgelopen theaterseizoen vertolkte Thomas op ontroerende wijze de hoofdrol in het met sterren overladen ‘Fiddler on the Roof’. Voor beide genoemde musicals ontving hij een Musical Award. Nu komt hij terug naar het theater, met een langverwachte en door velen gehoopte eigen muzikale cabaretvoorstelling. Begeleid door gitarist David Middelhoff brengt hij verhalen en liedjes over liefde, vriendschap, dood, vallen en opstaan.
Toegang: €24

Woensdag 20 maart

 • 20.15 uur
 • Danny Vera - Pressure Makes Diamonds

Zanger, gitarist en componist Danny Vera pakt muzikaal groter uit dan ooit. Bracht hij tijdens zijn vorige theatertour ‘The Lone Stranger’ zijn liedjes met behulp van slechts een gitaar, ditmaal gooit de messcherp geklede Zeeuwse singer-songwriter het over een compleet andere boeg. Niet alleen zijn band, bekend van het tv-programma ‘Voetbal International’, is terug, Vera voegt ook een blazerssectie en strijkensemble toe, waardoor je je in de tijd van de orkesten van weleer waant. In ‘Pressure Makes Diamonds’ beleef je de getatoeëerde outsider zoals je hem nog niet eerder zag en hoorde.
Toegang: €25

 • 20.30 uur
 • Emilio Guzman – Kom dan!

Het einde der wereld nadert en dat stemt Emilio Guzman vrolijk. Of het nu Trump is die opschept over de grootte van nucleaire knop of de gevolgen van het broeikaseffect: we gaan naar de kloten, het maakt niet meer uit. Dat is wellicht reden voor Emilio’s vrolijkheid. Voorheen was hij boos. Op politici, de wereld en zichzelf. Hij maakte drie voorstellingen tegen populisme en dat heeft niets geholpen. De wereld is alleen maar populistischer geworden. Als het toch niet uitmaakt wat hij doet, kan hij net zo goed doen waar hij zin in heeft. Ben je nieuwsgierig? Kom dan.
Toegang: € 19,50

Donderdag 21 maart

 • 20.15 uur
 • Sophie van Winden, Kirsten Mulder e.a. – Kom hier dat ik u kus / naar Griet Op de Beeck

‘Kom hier dat ik u kus’, de tweede roman van Griet Op de Beeck, werd binnen een week na verschijning een bestseller en door het DWDD-panel uitgeroepen tot Boek van de Maand. Inmiddels zijn er ruim 360.000 exemplaren verkocht en ontving Op de Beeck vele prijzen voor haar wondermooie en aangrijpende roman. Na het succes van de toneelbewerking van haar debuutroman ‘Vele hemels boven de zevende’ is nu Op de Beecks confronterende verhaal over Mona en de verhoudingen in haar familie voor het theater bewerkt. ‘Kom hier dat ik u kus’ wordt een toneelvoorstelling vol humor, scherpte en ontroering. Mirjam Koen regisseert een topcast met onder anderen Sophie van Winden, Kirsten Mulder, Dragan Bakema en Oda Spelbos in dit aangrijpende verhaal over ouders en kinderen, de zoektocht naar identiteit, het lef om eigen keuzes te durven maken en de grillen van de liefde.
Toegang: €29,50

 • 20.30 uur (Toegift na afloop)
 • Theo Nijland – En de rest is onzin

Het bevalt Theo Nijland steeds beter: alleen op het podium. En ook pers en publiek zien en horen hem blijkbaar het liefst solo achter de vleugel, gezien de razend enthousiaste reacties op zijn vorige voorstelling ‘Desalniettemin’. “Een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst. (…) Hier wordt een mens echt gelukkig van”, schreef de Volkskrant *****.

In ‘En de rest is onzin’ scheidt hij, als een ober die aan tafel een zeetong fileert, de zin van de onzin. Hij zingt of zingzegt alles vanuit een totaal ongenuanceerd eigen gelijk, maar altijd scherp en grappig, melodieus en swingend. En de rest is onzin.
Toegang: € 18,50

Vrijdag 22 maart

 • 20.15 uur (inleiding 19.30 uur)
 • Staatsopera van Tatarstan – De Barbier van Sevilla / Rossini

Op 24-jarige leeftijd schreef Gioachino Rossini de komische opera ‘Il Barbiere di Siviglia’. Hoewel het werk in 1816 in Rome een rampzalige première beleefde, zorgden de geniale muziek en het humoristische libretto ervoor dat het komische muziektheater rond de verliefde graaf snel populair werd. En bleef, want het is nog steeds een van de meest opgevoerde opera’s ter wereld. De beroemde aria van Figaro is misschien wel de bekendste die er is. De graaf van Almaviva roept de hulp in van Figaro, de barbier van Sevilla. Die moet Almaviva in contact brengen met de mooie Rosina, zonder de afkomst van de graaf te verraden en zonder de argwaan te wekken van de oude dokter Bartolo, die ook op Rosina valt. Alle plannetjes van intrigant Figaro lopen in het honderd, maar uiteindelijk weet hij het huwelijk tussen de graaf en Rosina te bezegelen. In het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventitels.
Toegang: €43

 • 20.30 uur
 • Laura van Dolron / Cie. De KOE - Een antwoord op alle vragen

Stand-up philosophy in concert: ieder avond een live gecomponeerde voorstelling gebaseerd op…de vragen van het publiek! Laura van Dolron bouwt een safe space voor vragen in een laboratorium vol antwoorden. Bijgestaan door acteur en schrijver Willem de Wolf (de KOE) muzikanten Wilko Sterke en Frank van Kasteren (Circus Treurdier, Orde van de Dag) nodigt zij haar publiek uit een vraag op te schrijven. De vragen vormen de basis voor een voorstelling die elke avond live wordt gecomponeerd, op het scherpst van de snede, met humor maar ook met de ambitie om de antwoorden te vinden die het publiek verdient!

Een filosofisch theaterconcert vol zoeken en vinden, vol hoop en wanhoop, en uiteindelijk is er misschien een antwoord dat alle vragen overstijgt.
Toegang: €19,50

Zaterdag 23 maart

 • 20.15 uur
 • Peter Pannekoek – Later was alles beter

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zondag 24 maart

 • 14.30 uur
 • De Dansers – Lepeltje Lepeltje (4+)

Durf jij je in iemands armen te laten vallen? Samen te springen en niet nadenken over waar je neerkomt? Al je vrienden bij elkaar te verzamelen en als één grote kluit armen en benen door De kamer te koprollen? Of wil je liever in iemands knusse omhelzing. In slaap vallen? In ‘+6Lepeltje Lepeltje' kan dat allemaal. In een wereld vol matrassen gaan drie dansers en een muzikant samen aan de slag, op zoek naar dat ene magische moment dat je voelt dat je zweeft en alles om je heen verdwijnt. Het podium is er helemaal klaar voor, maar ja, je moet nog wel durven... ‘Lepeltje Lepeltje’ is na ‘Pokon’ (4+) het tweede familie -dansconcert van choreograaf Josephine van Rheenen. Met speelse energie, indrukwekkend acrobatische dans en dromerige muziek maken De Dansers een voorstelling die gaat over vrijheid, geborgenheid en durf. De vorm: een hypnotiserende, komische en uiterst aanstekelijke compositie van 1000 x vallen, optillen, gooien, vangen, struikelen, over de kop gaan... en als het lukt, misschien zelfs een keertje vliegen.
Toegang: €9,50

Dinsdag 26 maart

 • 20.15 uur
 • Kurios klarinetkwartet – Stichting Alkmaarse Kamermuziek

Een kwartet van vier klarinettisten hoor je niet iedere dag. Reden genoeg om voor dit vierde concert in ons jubileumseizoen te kiezen voor het Kurios Klarinetkwartet, dat in 2002 werd opgericht en zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een veelzijdig ensemble. Het kwartet stelt zich ten doel zoveel mogelijk originele muziek voor deze bezetting uit te voeren en beweegt zich niet alleen op het terrein van de klassieke muziek maar ook onder meer op dat van de Klezmermuziek. Franse componisten hebben zich opmerkelijk vaak tot de toepassing van de klarinet in de kamermuziek aangetrokken gevoeld. Zodoende kon Kurios een interessant programma samenstellen met als titel: Maître et compagnon La Clarinette Française.
Toegang :€20

Woensdag 27 maart

 • 20.15 uur
 • Ashton Brothers + Noordpool Orkest – Concerto Esplosivo

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Donderdag 28 maart

 • 11.00 uur
 • Fototentoonstelling Hellen van Meene - De Zeven Werken van Barmhartigheid

Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’, gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid kan tonen: de dorstigen laven, de zieken verzorgen, de hongerigen spijzen, de gevangenen bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden en de doden begraven. Voor de kunstenaars van de Renaissance is dit een veel gebruikt onderwerp, vaak uitgewerkt als serie. Om restauratie van de kerk in 1918 te kunnen bekostigen is het werk verkocht aan het Rijksmuseum waar het tot de topstukken behoort. Ruim een eeuw later keert dit thema terug in de Grote Kerk, opnieuw verbeeld door een Alkmaarse meester, maar met de fotografie, een techniek van deze tijd. Met zeven scènes geeft Hellen van Meene haar visie op het werk van de Meester van Alkmaar. Hellen van Meene plaatst de mensen met hun zeven barmhartige daden in de sfeer van het middeleeuwse Gent. Daar toont ze een sinister, hedendaags perspectief.

Let op: check voor uw bezoek altijd de website voor eventuele afwijkende openingstijden. Deze tentoonstelling is een initiatief van Cor van Kessel (Alkmaar Rondom) in samenwerking met Grote Kerk Alkmaar.

De tentoonstelling is te zien t/m 7 juli.

Toegang gratis

 • 20.15 uur
 • Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom – Art / Yasmina Reza

Het bejubelde theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yasmina Reza keert dit voorjaar terug naar de Nederlandse theaters met steracteurs: Waldemar Torenstra (Divorce, Vechtershart, All You Need Is Love), Thijs Römer (Moordvrouw, Nieuwe Buren) en Frederik Brom (Familie Kruys, Verborgen gebreken, Overspel). Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland. In ‘Art’ kruipt de sterrencast in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan wiens vriendschap flink op te proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen. Allengs wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect - en het gebrek eraan. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. We zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen. ‘Art’ is rijk, grappig en ontroerend. ‘Art’ is verschillende keren onderscheiden o.a. met een Tony Award voor Best Play, Laurence Olivier Award voor Best Comedy en is één van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Het stuk was ook te zien op Broadway en West End. Dit jaar komt deze klassieker dus terug naar Nederland met een drietal topacteurs in een regie van Paula Bangels met een vertaling van Coot van Doesburgh.
Toegang: €29,50

 • 20.30 uur (met nagesprek)
 • Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam - Stadsastronaut

Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we erbij hangen in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.
Toegang: €20

Vrijdag 29 maart

 • Tjitske Reidinga, Peter Blok, Ilse Warringa, Rop Verheijen e.a. – Single Camping / Marije Gubbels

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

 • 20.30 uur
 • Samir Calixto - Korzo producties – W

Na het indrukwekkende ‘M’, een stuk voor vijf mannen op muziek van Mahler, begeeft choreograaf Samir Calixto zich opnieuw op het intrigerende kruispunt van dans en de filosofie van Nietzsche. ‘W’ is in alle opzichten het spiegelbeeld van ‘M’: een stuk waarin vijf danseressen de kracht, woede en wellust voelbaar maken die in de mythes en archetypes rond vrouwen zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Wat Mahler was voor ‘M’ is Wagner voor ‘W’.

Op een moderne bewerking van diens liefdesdrama ‘Tristan und Isolde’ toont Calixto onze obsessieve zoektocht naar de waarheid, nu vanuit het vrouwelijk perspectief. Door Calixto’s meedogenloze lichamelijkheid worden bij de danseressen de lagen afgepeld en komen hun kwetsbaarheden en barbaarsheid naar boven. De vrouwen ondergaan een intens ritueel van overgave, wellust en opoffering, totdat de puurheid van het bestaan wordt bereikt.

Calixto maakte eerder indrukwekkende bewerkingen van onder andere ‘Winterreise’ (Schubert), ‘4 Seasons’ (Vivaldi) en ‘Summa’ (Pärt).

Deze voorstelling wordt ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en De Versterking.
Toegang: €19

Zaterdag 30 maart

 • 16.30 uur
 • Rondom Bach - Kamerorkest van de TU Darmstadt o.l.v. Arndt Heyer

Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 1 december, 26 januari, 23 februari, 30 maart en 11 mei. Vandaag speelt het Kamerorkest van de TU Darmstadt o.l.v. Arndt Heyer, met Pieter van Dijk - orgel. Dit in het kader van de viering van 60 jaar zustersteden Alkmaar - Darmstadt.