ALKMAAR - t/m zondag 7 juli – tijdens openingstijden Grote Kerk Alkmaar Tentoonstelling Hellen van Meene – De Zeven Werken van Barmhartigheid.

Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’, gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid dient te tonen: de dorstigen laven, de zieken verzorgen, de hongerigen spijzen, de gevangenen bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden en de doden begraven. Om restauratie van de kerk te kunnen bekostigen is het werk in 1918 verkocht aan het Rijksmuseum waar het tot de topstukken behoort. Een eeuw later keert dit thema terug in de Grote Kerk, opnieuw verbeeld door een Alkmaarse meester. Met zeven scènes geeft Hellen van Meene haar visie op de barmhartigheden. Hellen plaatst de mensen met hun zeven barmhartige daden in de sfeer van het middeleeuwse Gent. Daar toont ze een sinister, hedendaags perspectief. Deze tentoonstelling is een initiatief van Cor van Kessel (Alkmaar Rondom) in samenwerking met Grote Kerk Alkmaar.

Gratis toegang.

Donderdag 4 juli
11.15 uur
Rondleiding Grote Kerk Alkmaar
Laat je verrassen en inspireren door onze deskundige gidsen die je alles kunnen vertellen over dit ruim 500 jaar oude monument.
Deze rondleiding is vol.

Vrijdag 5 juli
12.00 uur en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert – Grote Kerk Alkmaar
Het Van Hagerbeer/Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument en op het kleinere Van Covelens orgel. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. Om 12.00 uur worden de orgels bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Frank van Wijk.
Gratis toegang.

Zaterdag 6 juli
20.30 uur
Cia. PakiPaya – Shake, Shake, Shake (Zomer op het Plein)
Tony Fumé,(verstokte roker en playboy zonder weerga) en Rita Glamour (naïef, gepassioneerd en een onverzadigbare kauwgomeetster) vormen samen het exotische koppel PakiPaya. Gekend om hun halsbrekende acrobatische toeren en sexy dansen! Hun specialiteit: luchtacrobatie, de Chinese paal en heel veel humor. Laat je charmeren, verrassen en begeesteren door dit enthousiaste stel!
Gratis toegang.

Zondag 7 juli
14.30 uur
Cia. PakiPaya – Shake, Shake, Shake (Zomer op het Plein).
Zie zaterdag 6 juli.

Woensdag 10 juli
20.15 uur
Zomeravondconcert Tjeerd van der Ploeg - Grote Kerk Alkmaar
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Tjeerd van der Ploeg. Tjeerd van der Ploeg is organist van het fraaie Engelse Nicholson orgel in de St. Christoforuskerk te Schagen. Hij verdiepte zich in diverse stijlen waaronder de Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw. Op het van Covelens - orgel klinkt werk van Correa de Arauxo en de Cabezón, muziek met een geheel eigen karakter en sfeer. Daarna op het Van Hagerbeer/Schnitger orgel muziek uit Oostenrijk, eerst van de 17e eeuwse wereldburger Muffat een virtuoze Toccata waarin Italiaanse en Franse elementen zich harmonieus vermengen. Vervolgens enkele koraalbewerkingen van de laat-romanticus Franz Schmidt. Na de pauze werken van Buxtehude. Van der Ploeg besluit zijn recital met Bachs' monumentale Preludium en Fuga in e-klein BWV 548. Bachbiograaf Spitta karakteriseerde deze fuga als een ware orgelsymfonie!

Kijk op www.grotekerk-alkmaar.nl voor het programma.
Toegang: € 8,50; CJP € 7,50

Vrijdag 12 juli
12.00 uur en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert – Grote Kerk Alkmaar
Het Van Hagerbeer/Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument en op het kleinere Van Covelens orgel. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. Om 12.00 uur worden de orgels bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Martin Riccabona.
Gratis toegang.

Vrijdag 12 juli t/m zondag 25 augustus
World Press Photo Exhibition 2019 – Grote Kerk Alkmaar
Ruim 150 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen.
De World Press Photo Foundation gelooft al zes decennia in de kracht van het (laten) zien van visuele verhalen. Opgezet als competitie in 1955 door Nederlandse fotografen, uitgegroeid tot non-profitorganisatie met een wereldwijd bereik. Deze zomer gratis toegankelijk in de Grote Kerk!
Openingstijden: dinsdag t/m zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

Let op: raadpleeg voor uw bezoek altijd www.grotekerk-alkmaar.nl voor eventuele uitzonderingen op deze openingstijden.
Gratis toegang.

20.30 uur – Zomer op het Plein
Matroeskja – BRAINWASH en Herman in een Bakje Geitenkwark – Herman in Concert
In ‘BRAINWASH’ fileert Matroesjka de actualiteit en maakt het duo korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en elektronische beats. Herman in een Bakje Geitenwark laat alle muzikale hoogstanduitjes uit vorige shows in een nieuw jasje voorbijkomen.
Gratis toegang.

Zaterdag 13 juli
20.30 uur
Janne Schra – OK (Zomer op het Plein)
De woelige periode is voorbij en alles is OK. Janne Schra (Room Eleven) vangt met haar liedjes het vrije gevoel dat je krijgt op een verre reis. En de warme nostalgie, als je mijmert over een vertrouwd verleden. Geniet van liedjes over planeten, alfamannen, dronken zijn in New Orleans, uithuilen en uitzwaaien.
Gratis toegang.

Zondag 14 juli
14.30 uur
Steffen Morrison en New Cool Collective (Zomer op het Plein) Steffen Morrison lanceerde in 2017 zijn single ‘Old Enough To Know Better’, uitgeroepen tot Top Song op Radio 2. Nu is hij terug met nieuwe topsongs. New Cool Collective tourt al ruim 25 jaar langs de hipste jazzclubs en festivals over de hele wereld. Altijd feest!

Woensdag 17 juli
20.15 uur
Zomeravondconcert Pieter van Dijk – Grote Kerk Alkmaar
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk. De Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk werkt aan de uitgave op cd van het complete orgelwerk van J.S. Bach. Dit concert is gewijd aan deze grootmeester en laat horen waartoe de 14-jarige puber Bach in staat was. Uit zijn zogenoemde Neumeister koralen hoort u eerst een aantal bewerkingen op het koororgel. De stemming van het koororgel was de stemming waarmee de jonge Bach opgroeide. Deze stemming verleent de koraalvoorspelen een heel puur karakter met af en toe een scherpe dissonant. Dit verschil is duidelijk waarneembaar in bewerkingen uit dezelfde verzameling maar nu gespeeld op het grote orgel. Behalve de pennenvruchten van de zeer jeugdige Bach ook enkele rijpe vruchten uit Weimar en Köthen. Naast de 6de Triosonate vertolkt Van Dijk de fameuze Passacaglia, 21 variaties op een basthema afgesloten met een swingende fuga. Tijdens dit concert is de zojuist verschenen vijfde dubbel cd verkrijgbaar.

Kijk op www.grotekerkalkmaar.nl voor het programma.
Toegang: € 8,50; CJP € 7,50

Vrijdag 19 juli
12.00 uur en 13.00 uur
Kaasmarkt orgelconcert – Grote Kerk Alkmaar
Het Van Hagerbeer/Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument en op het kleinere Van Covelens orgel. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. Om 12.00 uur worden de orgels bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Jochem Schuurman.
Gratis toegang.

20.30 uur
Peter van Rooijen – Liefde, dood en zwaartekracht (Zomer op het Plein)
Het eerste liedjesprogramma van Peter van Rooijen en zijn band werd laaiend enthousiast ontvangen door pers en publiek. Met Nederlandstalige teksten bezingt Peter de liefde, de dood en de middelbare school. Van klein en breekbaar tot knallende popsounds. Grappig, ontroerend, een feest van een liedjesprogramma.
Gratis toegang.

Zaterdag 20 juli
20.30 uur
SPIJKERS – SPIJKERS II (Zomer op het Plein) Heb je de met de Poelifinario bekroonde voorstelling ‘SPIJKERS’ nog niet gezien? Dit is je kans! Met het theatrale concert ‘SPIJKERS II’ zet Joost Spijkers, bekend geworden als 'Ashton Brother', samen met liedjesschrijver Peer Wittenbols “kleinkunst in optima forma” op de planken. “Prachtig gespeeld, meeslepend verteld, fantastische muziek,” volgens de pers.
Gratis toegang.

Zondag 21 juli
14.30 uur
Ntjam Rosie EN Rootsriders (Zomer op het Plein)
Het laatste jazzalbum ‘Breaking Cycles’ van de in Kameroen geboren Ntjam Rosie (1983) ontving louter lovende kritieken. Ze is graag gezien bij DWDD en trad o.a. op bij het North Sea Jazz Festival. De Rootsriders touren door Europa met hun Legend35 tour. Ze brengen een ode aan het bekendste album van Bob Marley.
Gratis toegang.

Woensdag 24 juli
20.15 uur
Zomeravondconcert Tobias Lindner – Grote Kerk Alkmaar
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Tobias Lindner. De Baselse organist en docent aan de befaamde Schola Cantorum Tobias Lindner neemt u mee op een drie eeuwen durende muzikale reis van Basel naar Wenen. Verschillende steden worden daarbij aangedaan met een keur aan veelal onbekende orgelmuziek. De reis begint in Basel rond 1500 vanaf het koororgel met een dans van Hans Kotter. Vervolgens wordt Augsburg aangedaan waar muziek klinkt van Sweelinck’s collegae Erbach en Hassler. De reis verplaatst zich naar het hoofdorgel en naar München met 18e eeuwers Murschhauser en Grünberger. Vervolgens terug richting de Alpen met een stop in Salzburg waar Georg Muffat en Eberlin ons opwachten. De reis eindigt in Wenen waar u onder andere een compositie kunt beluisteren van Poglietti, die in 1683 het leven liet bij de Turkse belegering van de stad. Een spannende muzikale reis met verrassende muzikale vergezichten!

Kijk voor het complete programma op www.grotekerkalkmaar.nl.
Toegang: € 8,50; CJP € 7,50

Vrijdag 26 juli
20.30 uur Lonneke van Dort en Yvonne van den Eerenbeemt & Band (Zomer op het Plein)
Lonneke Dort won in 2017 het Amsterdams Kleinkunst Festival en werd met lovende recensies ontvangen. Yvonne van den Eerenbeemt zingt haar fluweelste en rafeligste liedjes. Ze wordt begeleid door een vierkoppige band. Haar eerdere cabaretvoorstellingen oogsten niets dan lof en NRC prees haar om haar songs: “Beeldend geschreven. Een talent.”
Gratis toegang.

Zaterdag 27 juli
20.30 uur
Bertolf – Soelaas (Zomer op het Plein)
Bertolf, volgens velen de beste singer-songwriter van Nederland, presenteert met trots ‘Soelaas’. Met veelgeprezen muziek van zijn nieuwe album, de allermooiste liedjes van zijn vorige platen, aangevuld door songs van zijn muzikale helden als McCartney, Dylan en Simon. Zingend, spelend en vertellend biedt hij soelaas, op zoek naar de schoonheid en de troost.
Gratis toegang.

Zondag 28 juli
14.30 uur
Judy Blank en Tim Knol & Blue Grass Boogiemen (Zomer op het Plein) Als Judy Blank je zou vertellen dat ze uit een zuidelijk Amerikaans gehucht kwam, zou je haar op d’r blauwe ogen geloven. Ze brengt een wonderschone mix van indiefolk, rootsy pop en deltablues. Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen spelen vooral eigen, speciaal voor deze samenwerking geschreven nummers. De pers is lovend, het publiek smelt.
Gratis toegang.

Woensdag 31 juli
20.15 uur Zomeravondconcert Kees van Eersel – Grote Kerk Alkmaar
Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 10 juli en 11 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Kees van Eersel. Kees van Eersel beëindigt dit jaar zijn lange en indrukwekkende concert carrière met onder meer een concert in Alkmaar. Hij eert in dit concert zijn leermeesters. Bij de vorig jaar overleden Rotterdamse organist André Verwoerd en bij Georg Stam ontving Van Eersel zijn conservatorium opleiding. In Parijs volgde hij lessen bij de befaamde blinde organist van de St. Clotilde Jean Langlais, die ook als improvisator en componist een grote faam verwierf. Van Eersel is zelf ook een begenadigd improvisator. Op het Van Covelens - orgel improviseert hij dansen in oude stijl, op het hoofdorgel is de stijl nog een verrassing. Het tweede deel is gewijd aan werken uit Bachs’ laatste componeerfase met een Fuga uit de Kunst der Fuge en het koraalvoorspel Vor deinem Thron tret ich hiermit.

Kijk voor het complete programma op www.grotekerkalkmaar.nl.
Toegang: € 8,50; CJP € 7,50