ALKMAAR - Woensdag 18 november 20.00 uur Joost Zwagerman lezing: Benjamin Moser (online)
Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Dit jaar is dat Benjamin Moser. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt. In verband met de coronamaatregelen wordt de lezing online uitgezonden op woensdag 18 november, 20.00 uur. Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing zal de winnaar van de Essayprijs bekend gemaakt worden. De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag kreeg hij in mei jl. de Pulitzer Prize uitgereikt, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs. Moser brengt Sontag (1933-2004) en haar ideeën gloedvol tot leven in een vuistdikke, leesbare en gedurfde biografie. Hij beschrijft haar als een ongewoon slim, eenzaam meisje, de grootste intellectueel van New York in de jaren zestig, onzekere minnares en tenslotte als diva. Moser woont en werkt in Nederland. De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en het Victoriefonds.

Zaterdag 21 november
19.30 uur (uitverkocht) en 21.30 uur: Marike Jager & Martijn Bosman - HIT ME


Eén van Nederlands meest avontuurlijke singer-songwriters. Marike Jager is terug! Ze betovert, ontroert en verplettert. Eindelijk staat ze weer in het theater, deze keer samen met drummer Martijn Bosman (o.a. Gotcha!, Henny Vrienten). Trouwe fans weten het al jaren; Marike boeit van begin tot eind. Lowlands viel al in katzwijm. En toen volgde die indrukwekkende cover van ‘Come Together’ van The Beatles bij DWDD. Na het filmische ‘Here Comes The Night’ en het verstilde ‘The Silent Song’ verraste Marike recent met het vrolijke, energieke album ‘Hey Are You OK’. Plotseling legde een virus alles stil. Marikes clubtour werd afgebroken, festivals vervielen. Het werd stil en uitzichtloos. Na een fijn telefoongesprek met bandlid Martijn mailt hij haar spontaan een drumbeat ter inspiratie. Beiden voelen een prikkeling om weer iets te maken. Wie weet kan dat wel samen? Maar hoe gaat zoiets op afstand? Via de email begint het schrijven, op zo’n 125 km. van elkaar. Ritmes, melodieën en gitaarlijnen vliegen over en weer. Twee eigenzinnige karakters die samen het diepe inspringen en muziek gaan maken. Hoe dat klinkt? Hit me!
Toegang: € 20 (excl. drankje)

Dinsdag 24 november
14.00 uur en 16.00 uur Leoni Jansen, Izaline Calister, Thijs Borsten & Roël Calister
De eeuw van Harry Belafonte
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.


20.00 uur
AIA-Lezing door Lars van Hoften – Extreme verdichting

De schaarste aan ruimte in Nederland heeft stedelijke verdichting hoog op de agenda gezet. De afgelopen jaren zijn op veel plekken in de Randstad de verlaten havens, lege industrieterreinen en verloren groenstrookjes bebouwd. Maar wat is de volgende stap in verdichting? Hoe kunnen we onze schaarse grond optimaal benutten? En hoe zorgen we ervoor dat de stad voor iedereen aantrekkelijk blijft. Ook in tijden van de Covid-crisis.
Aan de hand van internationale voorbeelden wordt gekeken wat de kansen en uitdagingen zijn die extreme verdichting ons land te bieden heeft op sociaal, duurzaam en economisch vlak. UNStudio is een internationaal architectenbureau gesitueerd in Amsterdam, Shanghai, Hong Kong en Frankfurt opgericht in 1988 door Ben van Berkel en Caroline Bos. UNStudio heeft verschillende grootschalige projecten gerealiseerd in Azië en Europa, waaronder de Erasmusbrug en Arnhem CS in Nederland. Lars van Hoften heeft gewerkt aan mixed-use highrise projecten in China, maar ook de metrolijn in Doha. In Nederland is hij betrokken geweest bij verschillende researchinitiatieven onder andere de Stad van de Toekomst en ondersteunt hij Ben van Berkel bij zijn rol in de Taskforce van de Bouwagenda. Toegang: € 5; Vriend van AIA € 3. Sponsors mogen 1 persoon gratis meenemen. De lezing kan ook via een live stream worden gevolgd.

20.15 uur
Stichting Alkmaarse Kamermuziek – Maarten Koningsberger & Bas Verheijden

Twee zielsverwanten, beiden met een enorme muzikale fantasie. Maarten Koningsberger beheerst een grote verscheidenheid van stijlen. Bas Verheijden is een eigenzinnige pianist. De twee musici nemen u mee op een sprankelende ontdekkingsreis in de liedkunst met twaalf gedichten, elk twee keer getoonzet door verschillende componisten: Clara Schumann, Wolf, Schubert, Brahms, Diepenbrock, Fauré, Finzi, Meyerbeer, Ives, Beethoven, Liszt, Schumann, Mendelssohn.
Toegang: € 20

Woensdag 25 november
20.15 uur
Het Nationale Theater - HNT speelt altijd: U bent mijn moeder Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.


Donderdag 26 november
19.00 uur en 21.00 uur Het Nationale Theater - HNT speelt altijd: U bent mijn moeder Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.


19.00 uur en 21.00 uur Nederlandse Bachvereniging en Lucie Horsch (blokfluit) - Venetië, Napels, Rome (Grote Kerk Alkmaar)

Italië? Tot 1861 was dat een collectief van steden en staatjes, elk apetrots op hun eigen kunstenaars. Met Lucie Horsch bezoekt de Nederlandse Bachvereniging drie barokke hotspots. Macht, geld en kunst: de drie ingrediënten voor succes op het politieke toneel. De concurrentie tussen de Italiaanse staten was moordend, dus pakte elk uit met een eigen stijl, identiteit en musici. Lucie Horsch tekent samen met de Bachvereniging voor hoogstandjes uit drie totaal verschillende biotopen: Rome, Venetië en Napels. De pauselijke stad hield nog vast aan Palestrina’s renaissanceglorie en keek met een scheef, half toegeknepen oog naar het lyrische vertier dat in Venetië en Napels zoveel volk op de been bracht. In het noorden draaide alles om opera: hoe barokker hoe beter. En muziekhoofdstad Napels bleek een broedplaats voor talent, dat eerst Italië en daarna de rest van Europa overspoelde. Bekende namen naast ontdekkingen, alle genres door elkaar: dit wordt een feest van virtuositeit!
Toegangsprijs: € 25 (excl. drankje)

Zaterdag 28 november
15.00 uur en 16.30 uur
Rondom Bach - Ensemble uit het Sweelinck Barokorkest m.m.v. Pieter van Dijk (Grote Kerk Alkmaar)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.


Zondag 29 november
13.00 uur en 15.00 uur
Cor Bakker, Fay Lovsky & Remko Vrijdag – Zwaaien met je onderbroek (5+)


Harry Bannink. Wie is er niet mee opgegroeid? De componist van al die fantastische liedjes uit kinderprogramma’s als ‘Sesamstraat’, ‘Ja Zuster, Nee Zuster’, ‘De film van Ome Willem’ en ‘Het Klokhuis’. Samen met tekstschrijvers als Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en natuurlijk Annie M.G. Schmidt schreef hij er misschien wel duizenden.
Cor Bakker, Fay Lovsky en Remko Vrijdag spelen en zingen, onder regie van Joris Nassenstein, in een fantastisch theaterconcert de allerleukste, liefste, stoutste en ontroerendste liedjes uit dit enorme repertoire. Dus kom met de hele familie en zing uit volle borst mee met Bannink klassiekers als 'Stroei Voei', 'De kat van Ome Willem', 'Op de Step' en 'M’n Opa'. En: er mag getwispt worden!
Toegang: € 9,50 (excl. drankje)